reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IFA 2005 - Světová výstava spotřební elektroniky (2. část)

6.9.2005, Korado , článek
IFA 2005 - Světová výstava spotřební elektroniky (2. část)
Veletrh v Berlíně vlastně ukázal, do jaké míry jsou i počítačové firmy nebo výrobci v tomto odvětví zainteresováni ve spotřební elektronice a co všechno do tohoto pojmu vlastně spadá.
Typickým příkladem byla firma TOSHIBA se svými 1“ pevnými disky o velikosti 2 a 4 GB, které díky svým vlastnostem a velikostem nachází čím dál tím více uplatnění v mnoha nových zařízeních.


Dalšími zajímavostmi upoutala firma Daewoo. Plasma (model DT-50A2) s parametry iDTV (DTB-T) s 50“ úhlopříčkou, 16:9 HD Ready (1366x768), technologií MGDI (Picture Enhancement) a kontrastem 10 000:1 / 1,000 cd/m2, měl vskutku obraz jak břitva. Naproti tomu malé OLED obrazovky o rozměrech 2.23“ a 1.17“ také s velmi zajímavými parametry si našly uplatnění v mobilních telefonech pro přenosy videa, MP3 přehrávačích a další použití na sebe nenechá určitě dlouho čekat.








Obě předchozí technologie by mohly najít uplatnění třeba v prototypech na příští rok od firmy JVC. Ta vystavovala malý velmi elegantní Portable HDD Player a přenosné multimediální brýle. Bohužel prozatím bez jakýchkoliv parametrů.




Mezi několika málo produkty vystavenými přímo pro počítače byly myši od firmy Genius. Jednalo se o modely ERGO 520 a 525. Oba dva komunikují přes USB rozhraní, snímací prvek je na bázi laseru a disponují osmi tlačítky. První model je s rozlišením 400, 800 a 1600 dpi. Druhý má rozlišení 2000 dpi.





I Western Digital jasně dal najevo že i jeho disky jsou používány v některých multimediálních zařízeních. U posledního zařízení firmy Kiss, je již delší dobu nová verze s označením DP-600. Bohužel jak jsem se dozvěděl, ještě pořád se nechystá k prodeji.






U firmy ARCHOS jsem vyzkoušel AV700 Portable DVR se 100GB HDD, který uvedla nedávno na trh. Moc pěkná hračka na cesty. Zařízení má 7“ širokoúhlý displej a vestavěné reproduktory. Zvládá přímý záznam videosignálu a ukládá ho ve formátu MPEG-4 s rozlišením 720x480/30 snímků za vteřinu. Mimo jiné zvládá i DivX, WMA, MP3, MPEG-2 a JPEG. Můžete ho použít také třeba jako video rekordér, díky hodinám se na něm dají plánovat i nahrávky.




Technologii 3D zobrazení prezentovala německá firma HHI (Heinrich-Hertz-Institut) Interactive Media. Její princip založený na sledování zorniček očí a směru pohledu dokáže skutečně excelentní věci. Dvě snímací kamery jsou zabudovány nad displejem a po pár vteřinách si vás zaměří. Obraz, který se vám předtím nepovedlo zaostřit, se najednou vyloupne z monitoru takřka přímo před váš obličej v rozlišení 1600x1200. Aby toho nebylo málo, dokáže systém pracovat s 3D virtuálním obrazem mnohem propracovaněji. Při pohybu prstu jakoby na povrchu předmětu to snímač zaregistruje a můžete předmětem pohybovat, otáčet a zvětšovat podle nadefinovaných předloh.





Panasonic předvedl skrytá tajemství svých zařízení. Rozebral a vystavil je ve vitrínách k nahlédnutí. Netajil se ani s vizí uceleného propojení domácnosti.









Výstava se zkrátka nejvíce točila kolem mediálních zařízení. Hlavně okolo plazmových a LCD televizí, projektorů, audio systémů, DV kamer, telefonů a dalších. Z mnoha fotografií jsem vybral ještě několik zajímavých.

Integrované obrazovky přímo do skla zrcadla a akvária.




Maxi zesilovač AVC-A1XV od DENONU. Nebo vyrobená sestava z ryzího zlata (71“ Plasma TV plus příslušenství).





A pár drobných postřehů nakonec. Maxi fotoaparát od JVC, Malá multimediální trucovna v podobě vajíčka, kamión který má kokpit v podobě očí mouchy a na závěr jeden relaxační fotbálek.



reklama