reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iFixit: Steam Deck lze snadno rozebrat, až na tu baterii a USB

16.2.2022, Jan Vítek, aktualita
iFixit: Steam Deck lze snadno rozebrat, až na tu baterii a USB
Server iFixit se nově zaměřil na konzoli Steam Deck od společnosti Valve a jako obvykle zkoumal, jak přívětivá bude ke snaze ji opravit či prostě jen rozebrat. Valve tu přitom slouží ke cti i zveřejněné soubory pro 3D tisk. 
Dalo by se říci, že Steam Deck je na tom velice dobře z hlediska možnosti rozebrat a vyměnit části, které se časem pravděpodobně poškodí. Problémy bychom mohli mít snad jen s baterií, která je až příliš silně vlepena do těla konzole a pak by si lepší provedení zasloužil i USB port. Na druhou stranu ale Valve zveřejnilo i CAD soubory, s jejichž pomocí si každý bude moci vytisknout tělo konzole, a tedy si i vytvořit speciálně upravenou verzi, pokud ta původní nebude vyhovovat. Problém ale je, že budeme potřebovat tiskárnu, která zvládne vytvořit objekt o velikosti 298 x 118 x 50 mm, leda bychom snad model upravili a vytiskli jej nadvakrát. 
 
 
Díky iFixit se tak můžeme podívat na podrobné rozebrání konzole Steam Deck a od Creative Electron tu zase máme rentgenový snímek, ale to je spíše jen pro zajímavost, zatímco lidé od iFixit využili takové snímky k tomu, aby mohli konzoli snadněji a bezpečněji rozebrat. 
 
 
Spodní kryt konzole drží osm malých a přístupných šroubků, po nichž je třeba obě části do sebe opatrně odtrhnout, k čemu mohou posloužit malá plastová páčidla určená k rozebírání mobilních telefonů. 
 
iFixit chválí výrobce i za to, že použil jasně označené hardwarové komponenty a že pákové ovladače jsou snadno vyměnitelné, čili nepřipájené. Zrovna v jejich případě lze totiž očekávat, že bude časem potřebná výměna, neboť takové věci se prostě opotřebí a pak nastává nechvalně známý "drift", když ovladač zaznamenává pohyb, ačkoliv je ve skutečnosti v klidu. Přesně jako Fřištenský. 
 
 
Dále tu máme SSD, které jako obvykle drží pouze jeden šroubek a na druhé straně samotný slot (SSD mají jen lepší verze konzole, nejlevnější mají eMMC) a pak tu máme také snadno rozebratelné chlazení s malým žebrovaným chladičem. Ten bude asi také zapotřebí časem profouknout a zbavit prachu, což můžeme vzít i jako příležitost pro výměnu teplovodivé pasty na APU Ryzen. 
 
Nespokojeni tak můžeme být snad jen s přilepenou baterií, což snad ve Valve ještě zkusí nějak vyřešit i vzhledem k tomu, že v nabídce náhradních dílů budou právě i nové baterie. Zde by stačilo jen využít nějaké slabší lepidlo, nebo ho prostě použít méně. Ovšem v případě USB-C portu už to může být horší. Ten mezi spotřebku sice nepatří, ale zato patří mezi výbavu moderní elektroniky, která může dojít k úhoně, stačí si šlápnout na kabel. Bylo by tak vhodné, kdyby tu byl v modulární podobě, ale ve skutečnosti je napevno připájen a zde už se bez zásahu velice zkušeného technika s vhodnou pájecí výbavou neobejdeme.
 
Celkem si Steam Deck vysloužil od iFixit sedm bodů z deseti.  


reklama