reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Igor's Lab: NVIDIA Ampere v březnu ještě nečekejme

25.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Igor's Lab: NVIDIA Ampere v březnu ještě nečekejme
Nové informace šířící se o generaci Ampere přinášejí očekávání toho, co NVIDIA chce za měsíc představit na své GDC 2020. Optimisté očekávají Ampere a ti největší optimisté dokonce herní Ampere. A jak to vidí v Igorově laboratoři?
O tématu Ampere na GDC 2020 se vyjádřil sám Igor, kterého můžeme považovat za autora informací, jimž se dá věřit. A právě dle něj budeme čekat na uvedení nové grafické generace na trh již v březnu marně a platit bude spíše obvyklé okénko, které NVIDIA využívá pro uvádění nových zásadních produktů na trh, a to letní období. 
 
 
K tomu se chce dodat, že je to možná pravda v případě herních produktů, ovšem třeba čip GV100 generace Volta byl představen v květnu a předchozí GP100 dokonce na začátku dubna. Nicméně lze očekávat, že Igor snad vychází z konkrétních informací, které získal od svých kontaktů v průmyslu a navíc mluví o tom, že Ampere v březnu nebude vypuštěn na trh. To ale opravdu málokdo čekal a naděje je spíše ta, že bude snad představen, a to v hi-end verzi pro akcelerátory.
 
Je totiž třeba rozlišovat mezi vypuštěním na trh a pouhým představením, což jsou události, které může od sebe dělit řada měsíců. Například v minulém roce AMD částečně představilo procesory Ryzen 3000 už v lednu na CES, ale na trh se dostaly až po půl roce. 
 
Ostatně Igor nevylučuje, že Ampere budou alespoň zmíněny a očekává, že přinejlepším přijde právě ohlášení nové generace spojené s AI, hlubokým učením a datovými centry, čili pokračovatele GP100 a GV100. Právě na to ovšem čekáme, protože daný čip nastaví hranice pro celou novou generaci a bude možné už daleko lépe odhadnout, co může nabídnout nová řada herních karet. 
 
Vedle toho se ve zveřejněném textu píše o dobré náladě, která v NVIDII panuje v očekávání odpovědi firmy AMD chystané na letošní rok. Nové Navi by mohly být představeny na letošním Computexu a NVIDIA pochopitelně bude svou konkurenci sledovat a není vyloučeno, že ještě jako dočasné řešení její hrozby vypustí na trh už tolikrát zmíněnou GeForce RTX 2080 Ti Super. Ostatně s tou by v podstatě neměla velkou práci, neboť potřebný grafický čip už dávno má a v plné konfiguraci využívá na TITANu, jen by jej prostě namontovala na novou kartu společně s lepšími paměťmi. 
 
Čili ne, představení generace Ampere na GDC 2020 není vyloučeno, jen nečekejme herní verze a ani okamžitou dostupnost. 


reklama