Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IIWPO - Najděte si odcizené XDA

20.12.2004, Pavel Bureš, článek
IIWPO - Najděte si odcizené XDA
IIWPO je užitečný program, který si můžete nainstalovat do ROM paměti komunikátoru a při změně informací o vlastníkovi přístroje se odešle na zadané telefonní číslo SMS zpráva. Pokud program nepomůže k vypátrání zloděje a k navrácení XDA, můžete alespoň novému "majiteli" poslat zprávu s tím, že krást se nemá.
Jak to celé funguje? Po stažení potřebného souboru je tento nutné nejdříve upravit, aby odpovídal aktuálnímu nastavení informací o majiteli. Dále se program umístí do Extended ROM a nahraje do XDA. Celý postup je detailně popsán na webu XDA Developers, přinášíme vám výňatek toho nejdůležitějšího z návodu:

Nejprve je nutné opatřit si program na úpravu CAB souborů, např. WinCE CAB manager, z webu výrobce si můžete stáhnout verzi omezenou na 15 spuštění. Přistupme k dalšímu kroku, tedy k vyextrahování souboru Platformxxx.reg a jeho odstranění z CABu. Pokud si soubor otevřete v některém z textových či programátorských editorů (Poznámkový blok z Windows, PSPad aj.), bude vypadat takto:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareXDA-developersIIWPO

"LastOwner"=""

"Owner"="Me"

"ReportNumber"="+31000000000"

Hodnotu "Me" přepište na jméno uvedené v Owner Info, do ReportNumber vepište číslo, na které se bude posílat SMS upozornění. Nyní změny uložte, importujte soubor zpátky do CABu , nastavte umístění na "windows" a uložte CAB pod názvem IIWPO.CAB.

Po přesunu CAB souboru do Extended ROM zkopírujte do PC soubor config.txt. Před řádek "EXEC:Extended_ROMTPEnable.exe" vložte řádek s hodnotou "CAB: Extended_ROMIIWPO.CAB", uložte změny a přeneste soubor zpět.




Funkčnost programu si otestujete jednoduše - stačí změnit informace o majiteli a čekat, až přijde textová zpráva.

V tuto chvíli nemáme bohužel k dispozici XDA, abychom funkčnost potvrdili, ale podle ohlasů z diskusí se zdá, že IIWPO pracuje správně jen když se změní Owner Info. Pokud by ale zloděj provedl tzv. hard reset (vymazal data z RAM) a nové jméno nezadal, textovka se neodešle.

Co říci závěrem? Snad jen, že IIWPO krádeži zabránit neumí (není nad opatrnost), ale může pomoci zjistit číslo zloděje, díky kterému by Policie ČR mohla vypátrat s pomocí informací z GSM sítě polohu XDA. Otázkou zůstává, jestli budou policisté vstřícní a využijí pro vyřešení "obyčejné" krádeže moderních prostředků, jejichž použití předchází zdlouhavé papírování.