reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Innolith: revoluční baterie s 1000 Wh/kg

15.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
Innolith: revoluční baterie s 1000 Wh/kg
Švýcarský startup se jako stovky jiných hlásí k tomu, že přinese revoluci do světa nabíjecích akumulátorů. Jeho výtvor má nabídnout hustotu 1000 Wh/kg, což je na dnešní poměry extrémně mnoho. A nejde jen o projekt na papíře.
O "revolučních" bateriích píšeme na stránkách SHW často. Faktem ale je, že jde zpravidla o akumulátory, které stále prochází vývojem, takže k reálnému nasazení obvykle zbývá ještě mnoho let. Snad o něco lépe by na tom měl být švýcarský startup Innolith, který vyvinul nové akumulátory s neuvěřitelnou hustotou 1000 Wh/kg. Pro zajímavost, např. dnešní elektromobily Tesla mají hustotu okolo 250 Wh/kg a počítá se s tím, že se brzy dostanou někam k 330 Wh/kg, ale i tak je hodnota od Innolith několikanásobná. 100kWh akumulátor do auta by tak už nemusel vážit okolo půl tuny, ale jen něco přes 100 kg. To by nebylo vůbec špatné.
 
 
Společnost Innolith tvrdí, že k dosažení takto vysoké hustoty využila jiného typu elektrolytu. Místo organického se využil anorganický elektrolyt, což má i další výhodu v tom, že tento konkrétní by neměl umožnit shoření akumulátoru v případě jeho poškození. Připomeňme, že požáry nabíjecích akumulátorů sužují elektroniku (zejména telefony), ale i elektromobily. Nové články slibují i vysokou výdrž a 50 tisíc nabíjecích cyklů 0-100 % při půlhodinovém nabíjení i vybíjení.
 
Společnost už od roku 2017 provozuje Innolith GridBank v Hagrstownu v Marylandu se svými články s anorganickým elektrolytem pro vyrovnávání výkyvů elektrické sítě (systém nabídne výkon 2 MW a udrží 1 MWh energie). Není jasné, zda jde přesně o ty, které slibují až tuto vysokou hustotu, či spíše o nějaké méně pokročilé verze, anorganický elektrolyt ale už mají. Hovoří se o tom, že komerční prodej nových článků můžeme čekat za nějaké 3 roky až 5 let.
 
Aktualizace (15.4.2019 13:30): Samotná technologie anorganického elektrolytu byla vymyšlena už v roce 2009 a patentována pak roku 2013. Anrogranickou sloučeninou je zde LiAlCl4 a baterie, které jsou použity v Marylandu, také využívají více niklu než hliníku a mědi u současných článků. Tato první generace je hermeticky uzavřena do velmi těžkých nerezových pouzder, takže pokud se započítají i obaly, mají tak kvůli nim celkovou hustotu jen 70 Wh/kg. Výhodou této první generace je tak především životnost, která je plánována na minimálně 15 let, přičemž současné nejlepší Li-Ion články se pohybují spíše kolem poloviny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama