reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Insider Program není cestou k bezplatnému upgradu z XP a Vist na Windows 10

24.6.2015, Michal Hala, aktualita
Insider Program není cestou k bezplatnému upgradu z XP a Vist na Windows 10
Koncem minulého týdne Microsoft zveřejnil informaci, že členové Insider Programu dostanou ostrou verzi Windows 10 zdarma. I když to tak mohlo vypadat, nejde o snadnou cestu k upgradu zdarma z Windows XP nebo Vista.
Ve skutečnosti je to tak, že možnost používat i nadále Windows 10 se týká jen těch Insiderů, kteří budou plnit roli betatesterů pro Microsoft i v budoucnu. Pokud změníte takto získané desítky na normální (tj. nikoli Insider) ostrou verzi, musíte zadat platný licenční klíč, nebo musíte splňovat dále uvedenou podmínku.

Pokud jste původně povýšili na Windows 10 Insider Preview z verzí 7, nebo 8.1, cloud Microsoftu si to pamatuje. Takže můžete v klidu změnit svoji instalaci Windows 10 na normální verzi bez problémů, protože splňujete obecné podmínky upgradu. Pro Windows XP a Windows Vista to samozřejmě neplatí. No a v případě, že jste instalovali čistě pomocí ISO, musíte znovu nainstalovat verzi 7, nebo 8.1 a z ní teprve provést upgrade.


Logo Windows 10


Takže přejít teď jednoduše na Insider Program jako způsob získání ostré verze Windows 10 místo XP či Vist nejde. Ledaže byste by vám nevadilo, že dostanete Insider Preview verzi Windows 10 a budete i do budoucna participovat na Insider Programu. Takže budete Microsoftu dělat betatestery a vaše Insider Preview verze desítek může být a nejspíš aspoň čas od času bude nestabilní vzhledem k jejich testovacímu provozu.

Já jsem si tedy po původní zprávě myslel, že Microsoft dá betatesterům, kteří pro něj rozhodně odvedli pořádný kus práce a hodně mu pomohli i s nápady na vylepšování systému, ostrou verzi zdarma. No, nedá. Ale pro společnost by to nebyl finančně nepřekonatelný problém a pokládal bych za hezké gesto poděkovat Insiderům za odvedenou práci tímto způsobem.

A nedá se popřít, že Windows 10 vypadají podstatně lépe než předchozí verze 8.1 do značné míry právě díky Insiderům. Ale na druhou stranu, kdyby Microsoft přistoupil na podobné gesto, měl by teď Insider Program plný „pro forma betatesterů“, kterým jde jen o upgrade zdarma.

Zdroj: Neowin
reklama