reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Trvalo to, ale nakonec se podařilo. Sonda HP3 přezdívaná krtek se už dokázala celá zavrtat pod povrch vedle sondy InSight, která už téměř dva roky sedí na povrchu Marsu. Nyní už se tak krtek bude muset o sebe postarat sám. 
Výrobci těchto sond jsou naprostí retardi, který bych nahnal na dva měsíce do povrchového dolu aby rubali šutry vlastníma rukama. Pak by nevymýšleli takový kraviny.
Vratací sonda musí mít šroubovici a vyhazovač těženého materiálu a hlavně vrtací korunku. A ten pásek měřící teplotu, to už je totální výsměch, jednak ho bude brzdit, protože ji materiál bude stláčet a bránit v pohybu krtka dolů. Druhá věc je že je náchylnej na poškození, protože jestli dobře vidím je to kus folie. Za tohle by měl ten kdo to navrhl dostat tyčkou po hlavě. Dneska jde teplota i seismicita měřit pomocí optických vláken, která mohla být součástí nějakého lanka spojujícího vrtací korunu se základní stanicí.
A ještě jedna věc, když tam pošlu sondu se solárníma článkama, tak když vím že tam jsou prachové bouře, tak snad to vozítko vyrobím tak aby si schovalo dostatek el.energie přes bouři a po bouři aby mělo na solárech nějaký zametací kartáčky a ze zbytku energie aby odmetlo prach. Vždyť to je demence těch inženýrů, jsou zavření celý dny v laboratoři ale jak vypadá takové vrtaní do hlíny v životě neviděli.
Odpovědět4  9
DarkRichelieu (1230) | 20.10.202020:04
Jinak řečeno, dětský bagr z Číny by udělal více práce :D
Odpovědět2  2
wrah666 (6205) | 20.10.202022:52
Máš základní problém. ­"odborník­" má diplom a je prostě pod jeho úroveň se o sbíječce poradit s někým, kdo s ní pracuje. ­(zatímco chudák dělník sice neumí spočítat, jaké tam působí síly, ale zatraceně dobře ví, že se o ní musí opřít, aby fungovala­)
Odpovědět2  3
Ferda1 (18) | 22.10.202010:36
Kdyz jste tak chytry, tak se tu s nami jiste dokazete podelit o vlastni navrh, ktery se dokaze zahrabat 5 m hluboko, vazi ne vice nez 3 kg a vystaci si s prikonem 2 W. Cekam na vase konkretni reseni ­- s tou vrtaci korunkou jste se minul o parnik.

Samozrejme s nicim neprijdete, akorat se tu znovu zesmesnite...
Odpovědět3  0
honza1616 (3636) | 26.10.20209:02
Ale on má pravdu, pokud chtějí využít neco co se bude pohybovat pomocí zatloukání, tak to potřebuje velkou hmotnost, zvlášť když to materiál tlačí před sebou
A vrtací soupravy... Proč by to nešlo? Vždyť Exomars si ji sebou veze
https:­/­/kosmonautix.cz­/2015­/07­/dobrodruzstvi­-jmenem­-exomars­/
Osobně si myslím že ExoMars se dostane do větší hloubky dřív než Insight
a to teprve letí vesmírem, musí přistát, plně se zprovoznit a najít vhodný materiál pro vrtani
HP3 se po půl roce úspěšně dostal do hloubky 10cm a to na něj muselo tlačit rameno sondy, co až narazí na tvrdší podloží nebo další kámen? Vrták Exomarsu bude moci projít skrz....
Odpovědět0  0
Ferda1 (18) | 26.10.202010:20
Exomars rozhodne jeste neleti, start ma az za 2 roky. Mate to trosku popletene.

Vrtak roveru z mise Exomars ma hloubkovy limit 2 m. HP3 se dokaze dostat az do hloubky 5 m. To je dost rozdil nemyslite?

Dale u roveru je vrtak integralni soucasti mise a tedy bylo pro nej vyhrazeno mnohem vice zdroju, vazi vice a spotrebuje vice energie. Pro Insight je krtek doplnkovy instrument, ktery vazi pouhe 3 kg a spotrebuje velmi malo energie ­(2 W­) a naklady na vyvoj byly skutecne minimalni ­(v porovnani se zbytkem mise­). S temito parametry vrtak schopny dosahnout hloubky 5 m a prikonem 2 W skutecne tezko vyrobite. Takze si stojim za svym tvrzenim, ze se chudak Crha minul vic nez o parnik.

Selhat muze kazde zarizeni, nic nedokaze fungovat uplne vsude a za vsech okolnosti. I krtek muze selhat a vsichni to vedeli od zacatku. Byl to low risk high reward pripad. Pocitalo se s tim, ze potrebnou adhezi poskytne hornina po stranach krtka. To ze hornina neni na povrchu dostatecne zhutnena opravdu muze celou misi zhatit, ale je nesmysl za to nazyvat tvurce zarizeni hlupaky. To muze udelat jen hlupak sam.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.