reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: 56jádrový Xeon je až o 84% výkonnější než 64jádrový EPYC

6.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel: 56jádrový Xeon je až o 84% výkonnější než 64jádrový EPYC
Intel s radostí zveřejnil dle svých vlastních slov benchmarky ukazující reálný výkon procesorů Xeon a EPYC v HPC aplikacích. Týkají se 56jádrového procesoru Cascade Lake-AP, který má být výrazně výkonnější než 64jádrový EPYC. Kde je zádrhel?
Cascade Lake-AP nabízející až 56 jader jsou ty nejlepší serverové procesory Intelu, které kombinují dva 28jádrové čipy ve stejném pouzdře procesoru Xeon Platinum 9282. Intel je ve svých nových testech srovnává konkrétně se 64jádrovým AMD EPYC 7742, a to v rámci dvoupaticových systémů, takže proti sobě stojí 112 jader Intelu proti 128 jádrům AMD. 
 
 
Intel se přitom chlubí tím, že ani vyšší počet jader v EPYC na jeho Xeony nestačí, pokud jde o testy reflektující reálný výkon v HPC aplikacích. 
 
  
 
Jak je vidět z grafu, onen 84% nárůst výkonu se týká pouze jednoho testu. V jiných takové rozdíly nejsou, ale celkově toto srovnání vyznívá ve prospěch Intelu. Nicméně je tu jeden prostý a dobře známý fakt, a sice ten, že už 28jádrové Xeon Platinum jsou dražší než 64jádrové EPYC, nicméně cenu 56jádrových Cascade Lake-AP se nikde ani nedozvíme. 
 
Především je tu ale informace od Patricka J. Kennedyho ze ServeTheHome, který mluví o tom, že Intel vypustil do světa "záměrně zavádějící výsledky testů" (po kolikáté už?). Kennedy upozorňuje na to, že Intel použil zastaralou verzi testu GROMACS, která přinesla následující výsledek. 
 
 
Intel dle poznámek k testu využil verzi GROMACS 2019.3, která už ale byla 2. října nahrazena novou 2019.4, jež právě přidává podporu pro 256bitové AVX2 SIMD v Zen 2. Kennedy má i další výhrady, jako třeba to, že Intel testoval nové EPYC Rome na starší platformě určené pro Naples či využíval zastaralý linuxový kernel, který ještě není pro Rome optimalizován. 
 
Celý článek stojí za to si přečíst a my zde uvedeme jen závěr, v němž Kennedy mluví o záměrné dezinformační kampani Intelu, který sice provádí opravdové testy, ale zavádějícím způsobem v naději, že si toho nikdo nevšimne. Kritizuje především blog Performance at Intel, jehož autoři stojící nad lidmi z Intel Performance Labs jsou zodpovědní za zveřejňování takových testů. 
 


reklama