reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel 910GL: Vstupní model do rodiny čipsetů Intel 9xx

1.11.2004, Štěpán Mrázek, článek
Intel 910GL: Vstupní model do rodiny čipsetů Intel 9xx
Čipová sada Intel 910GL je vstupním modelem do rodiny Intel 9xx. Počínaje modelem Intel 910GL a konče high-endovým Intel 925X, tato rodina pokrývá kompletní spektrum počítačů...
Čipová sada Intel 910GL je vstupním modelem do rodiny Intel 9xx. Počínaje čipsetem Intel 910GL a konče high-endovým Intel 925X, tato skupina pokrývá kompletní spektrum počítačů od nejzákladnějších verzí určených pro kancelářskou práci až po špičkové pracovní stanice určené pro náročné CAD/CAM/CAE/DTP nasazení. My si dnes popovídáme o již zmíněné variantě Intel 910GL. Jedná se, jak jistě očekáváte, o čipovou sadu, která je značně ořezaná po stránce svých možností.

Northbridge Intel 910GL

Jak jsem již psal v předchozí části, jedná se o „ořezaný“ čipset. První omezení se týká systémové sběrnice, která pracuje na maximální frekvenci 133 MHz (533 MHz QDR) a proto na podporu procesorů Pentium 4 s jádry Northwood či Prescott můžete až na pár výjimek používajících systémovou sběrnici o frekvenci 133MHz zapomenout. Je to vcelku logické, tato čipová sada je primárně určena pro procesory Celeron D, které pracují pouze s pracovní frekvencí systémové sběrnice 133 MHz (533 MHz QDR).

Další funkcí je paměťový řadič, který je u platformy Intel integrován v čipu northbridge a komunikuje přes použité sběrnice mezi pamětí a procesorem. V případě čipové sady můžete použít maximálně DDR400/333 (200 či 166 MHz sběrnice) v dvoukanálové konfiguraci (dual-channel) o maximální velikosti 2 GB a teoretické propustnosti 6,4 GB/s. Podpora DDR2 je vyhrazena pro vyspělejší čipové sady z rodiny Intel 9xx.

Grafické jádro Intel GMA (Graphics Media Accelerator) 900 pracuje na frekvenci 333 MHz a podporuje na HW úrovni DirectX 9.0. Přesněji podporuje na HW úrovni Pixel Shadery 2.0 a Verte Shadery 2.0 pak nechává na procesoru. Z hlediska dalších parametrů jsou zde 4 pipeline a jedna texturovací jednotka na každou z nich. Ostatně výkon 1,3 Gtexelů/s zní na integrované grafické jádro více než slušně. Z hlediska práce s pamětí si dovolím citovav již napsané (blíže viz Martinova recenze):

Možnosti nastavení paměti:
  1. Pevně stanovený režim. Při tomto nastavení lze v BIOSu volit mezi 64 a 128MB.
  2. DVTM. To je zkratka dynamického přiřazování paměti až do maximální hranice 244MB.
  3. Pevný režim+DVTM. V tomto případě je pevně nastavena velikost 64MB zabrané paměti a dodatečně, v závislosti na aplikaci se může alokovat dalších 64MB na celkovým 128MB.


Obr. 1 - Blokové schéma čipové sady Intel 910Gl
klikněte pro zvětšení

Southbridge ICH6

O čipu ICH6/ICH6R/ICH6W jsme již psali mnohokráte. Zmíním zde tedy odkaz na podrobnější popis (viz tento článek) a alespoň ve stručnosti zde rozeberu klíčové vlastnosti tohoto čipu a do závorky vlastní komentáře:

  • 4x Serial ATA-150 (toto osobně považuji za nejdůležitější změnu)
  • Matrix RAID (umožňuje použít kombinaci RAID0 a RAID1 na dvou discích, dle mého druhá nejdůležitější změna)
  • High Definition Audio (7.1 konfigurace – no pokud někdo chce kvalitní audio, pak jako první vypíná AC’97 a za druhé hledá v cenících např. pod značkou Creative či Terratec)
  • 8x USB 2.0 (beze změn oproti ICH5 , ostatně proč taky, že?)
  • Podpora pouze 1x IDE konektoru (v minulé verzi byly podporovány konektory dva – hurá, zbavujeme se historických reliktů. Teď ještě ty SATA mechaniky!)
  • PCI Express x1 (výborně, další krok k odstranění historické PCI sběrnice)

Závěrem

Tato čipová sada je evidentně cílená na segment OEM výrobců základních desek. V retailovém prodeji si ji asi těžko kdo koupí, zde zákazníci hledají spíše něco jiného (typicky výkon a výbavu). Ovšem předem definovaná sestava, kterou po dobu její životnosti prakticky nikdo neotevře (např. v kancelářském či korporátním segmentu) to je něco jiného. Zde vidím prostor přesně pro tento čipset – příznivá cena, která není zvýšená podporou nejnovějších prvků (PCI-E x16, DDR2, atd.), je zde klíčová!
reklama