Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Alder Lake jsou od nás ještě velice daleko, ostatně ještě před nimi nastoupí Comet Lake-S a také bychom se měli dříve dočkat stále ještě záhadných Rocket Lake-S. Co by ale mohly následovné Alder Lake nabídnout? 
CyberSPY (18) | 9.3.202017:13
malé jadrá ­- veľké jadrá ... to bude hádam nový buldozer v podaní intelu ?!
Odpovědět0  0
JakubL (221) | 9.3.202013:23
Taky zatím moc nechápu, jaký to může mít v desktopu důvod. Jak uvedeno v článku ­- klidová spotřeba to asi nebude. Navíc je řeč o až 150W TDP a u nejnižšího 6c modelu ­(kde by se mohlo víc hrát na spotřebu­) tyhle malá jádra zase vůbec nejsou.
Jenda možnost je, že ta malá jádra by se naopak mohla zapřáhnout při využití všech jader, aby se procesor vlezl do limitu spotřeby při vyšších taktech ­"velkých­" jader.
Každopádně to bude záhul pro mizerný scheduler Windows :)
Odpovědět2  0
Georgeek_shw1 (3) | 10.6.202119:58
Já to celkem chápu. Nyní již je známo, že procesor Alder Lake bude vybaven podporou pro CPU hardwarový plánovač ­(scheduler­), který bude mít menší režii než softwarový, to znamená, že se uleví plánování v jádře Windows ­(operační systém­). Plánování ve Windows zároveň nebude tolik zabírat místo v cache, kde je vždy málo místa a ulehčí se i procesoru. Některé moderní operační systémy již nechávají pro každé CPU vlastní scheduler ­(jako systém DragonFlyBSD­).

Jinak všechna jádra, malá i velká jsou navržena jako zcela kompatibilní a navenek shodná, jen s výjimkou výkonu a spotřeby. Takže často diskutovaná otázka AVX­-512 je scestná, protože velká jádra operaci se šířkou 512bitů zpracují typicky během jednoho tiku hodin ­(taktu, zjednodušeně­), kdežto malá jádra to samé vyřeší za dva nebo třeba čtyři tiky, ale úsporněji.
Odpovědět0  0
PDSFab (252) | 10.6.202120:06
Gracemont atomy nevedia AVX512, tým pádom budú vypnuté aj na Golden Cove. Pôjdu aj velké aj malé na max AVX2. Lakefield mal ešte staršie atomy Tremont, ktoré nevedeli ani AVX2 ani AVX ak si dobre pamätám. Takže ako celok stál Lakefield za veľké hofno. Aspoň si vyskúšali Foveros.
Odpovědět0  0
PDSFab (252) | 10.6.202120:09
alebo ešte by sa mohli v biose vypnúť atomy a zapnúť AVX512 na Goldenoch keď bude treba na veľmi špecifické zameranie. Ale, či sa to tak bude dať spraviť to neviem. Či to nebude vypnuté už na harvérovej úrovni.
Odpovědět1  0
Georgeek_shw1 (3) | 10.6.202121:05
Já si myslím, že každý procesor může umět skoro cokoliv, záleží v podstatě ­"jen­" na efektivitě. Píšeš správně, že některé věci jsou v BIOSu, u procesoru, v paměti mikrokódu. Teoreticky může mikrokód ­(z kterého se ­"staví­" normální instrukce­) podporovat vyšší matematiku, derivace a integrály, ale je to zbytečné, protože by to nebylo flexibilní a pružné, a jiné operace by potom mohli být paradoxně pomalejší, protože by se potenciál procesoru vyplýtval na málo používané operace.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.