reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel B660 možná bez PCIe 5.0, problematická je i kompatibilita chladičů

10.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel B660 možná bez PCIe 5.0, problematická je i kompatibilita chladičů
Otázky ohledně podpory rozhraní PCIe 5.0 se začaly vznášet nad deskami pro Alder Lake-S, které budou založeny na slabších verzích čipových sad 600 Series. Vedle toho tu máme i upozornění na možné problémy s chladiči.
Asus zřejmě omylem poslal jednomu z recenzentů desku s čipsetem Z690 ve špatné krabici, na níž naleznul štítek PRIME B660-PLUS D4 a informaci o podpoře rozhraní PCIe 4. a ne 5. generace. 
 
 
Tento štítek zveřejnil server VideoCardz a vypadá to, že alespoň některé verze desek s B660 nebudou podporovat rozhraní PCIe 5.0. Jeho podporu sice zajišťuje procesor, od nějž vedou hlavní linky PCIe 5.0 do hlavního slotu PCIe x16 (nebo se rozdělují do dvou), ovšem i výbava základní desky především s ohledem na kvalitu datových cest tomu musí odpovídat. Ostatně to nám ukázal i případ s procesory AMD Zen 2 a PCIe 4.0, kde toto rozhraní také fungovalo na starších deskách, které pro novou verzi rozhraní oficiálně nebyly určeny, ale ne na všech a ne bezproblémově, takže AMD se později rozhodlo o podporu nového rozhraní raději připravit všechny starší desky bez rozdílu. 
 
Od Intelu přitom můžeme očekávat podobně striktní přístup, čili pokud se prokáže, že zrovna PRIME B660-PLUS D4 nebude na hlavním slotu podporovat PCIe 5.0, nejspíše to bude platit pro všechny B660 a samozřejmě i desky se slabšími čipsety. Důvod může být jednoduchý, a sice snížit náklady na výrobu desek, a tedy i výsledné ceny, které jsou v případě modelů se Z690 až nepříjemně vysoké. Stejně tak se můžeme připravit, že tu asi bude i méně desek se slabšími čipsety, které nabídnou podporu DDR5. 
 
Další téma je (ne)kompatibilita chladičů s novými deskami s Intel 600 Series, což se týká především firmy Asus. Toto téma načala firma Noctua, která vydala seznam desek, kde figuruje pouze firma Asus a z něj se dozvíme, že některé se nedají s chladiči Noctua vůbec použít. 
 
Například na ROG STROX Z690-E Gaming WiFi chladiče Noctua nenainstalujeme kvůli tomu, že jim překáží chladič napájecích obvodů procesoru a ROG Strix Z690-G Gaming WiFi má zase moc blízko hlavní slot PCIe x16, což je teprve velice špatně řešitelný problém. 
 
Později se ale přidaly i firmy be quiet! a ARCTIC, které také mají problém nejen s deskami Asus, ale i MSI či Gigabyte. V případě první jmenované jde buď o to, že si chladič může vadit s nejbližšími moduly DIMM, anebo je prostě hlášena mechanická nekompatibilita. 
 
 
Arctic také hlásí problémy s deskami Asus a jednou Gigabyte, a to v případě svých vodních chladičů Liquid Freezer II. Při nákupu nové sestavy a využití staršího i nového chladiče tak bude velice vhodné se zaměřit na jeho vzájemnou podporu s základní deskou, přičemž v tomto případě bude nejlepší hledat potvrzení kompatibility, neboť to vypadá, že případů nekompatibility může být mnohem víc.  


reklama