reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Broadwell přijde možná už na podzim, Haswell Refresh v květnu

15.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Broadwell přijde možná už na podzim, Haswell Refresh v květnu
Zatímco je dnes horkým tématem nová generace APU Kaveri od AMD, za několik měsíců to budou zase nové 14nm Broadwell jako nástupci dnešních Haswell. Intel už několikrát oznámil jejich zpoždění, které by ale nakonec nemuselo být tak značné, nebo snad žádné.
Intel tedy již dříve oznámil zpoždění příchodu procesorů Broadwell na trh, což bylo ještě později upřesněno na samotný sklonek tohoto roku. Dle nejnovějších zpráv to ale vypadá, že některé modely Intel vypustí na trh už ve třetím kvartálu, čili někdy v létě a nejspíše po konci prázdnin. Důvodem pro ono zpoždění prý měla být jednak klesající poptávka po tradičních PC a také nižší výtěžnost nového 14nm procesu.





Intel plánuje odstartovat výrobu nových procesorů ještě v tomto kvartálu, což bylo tedy potvrzeno už na konci října ústy Briana Krzanicha (CEO Intelu). Následně se má Broadwell představit na červnovém Computexu 2014 společně s příslušnými platformami i hotovými počítači, takže můžeme předpokládat, že se objeví na trhu nedlouho poté.

Otázkou ale je, jaké čipy to konkrétně budou a zda se tak brzo dočkáme také desktopových modelů. Však Intel se v této době už nepřetahuje o první místo s AMD, nad nímž má s ohledem na výkon x86 procesorů pohodlný náskok a také je tu fakt o klesajících prodejích PC. Oproti tomu je trh s mobilními čipy pro tablety a telefony pro Intel daleko více soutěživý, prudce se vyvíjí, takže by se asi nikdo nedivil, kdyby první Broadwell a z nich odvozené čipy byly určeny právě pro tento trh.





A co nám mají Broadwell nabídnout? Dle strategie tick-tock by mělo prostě jít o Haswell vyráběné 14nm procesem, ovšem architektura bude vylepšená i s ohledem na zvýšení výkonu a energetické efektivity. Obojí ale můžeme od pokročilejšího výrobního procesu očekávat, ale ne v revoluční podobě. Niméně i letos bude Intel spoléhat především na procesory Haswell, však některé z nich (např. výkonné Core s grafikou Iris Pro) se začaly v koncových zařízeních objevovat teprve nedávno a generaci Ivy Bridge ani neodzvonilo.

Server DigiTimes pak informuje o procesorech, jež jsou dnes známy pod označením Haswell Refresh. Půjde tedy o nové a mírně lepší verze 22nm procesorů Haswell, jež však budou kompatibilní s novými čipovými sadami Intel Z97 a H97 Express a dočkat bychom se jich měli už v květnu. Jisté je, že Broadwell budou kompatibilní pouze s čipsety série 9 a Haswell Refresh mají pracovat s dnešní sérii 8 i novou 9.

V květnu tedy má dorazit celkem 20 nových procesorů od Core i7 po Pentia, a to včetně modelů Core i7-4790, Core i5-4690, Core i5-4590, Core i3-4360, Pentium G3450 a Celeron G1840 a nízkospotřebových Core i7-4790S, Core i5-4590S a Core i3-4150T. Procesory Core i7-4790K a Core i5-4690K vhodné pro přetaktování se však pozdrží do června, kdy je má Intel představit na Computexu.

Zdroj: X-bit labs, DigiTimes
reklama