reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Cannonlake: 10nm procesory přijdou za rok

13.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Cannonlake: 10nm procesory přijdou za rok
Na internet se dostal nová procesorová roadmap firmy Intel, dle níž můžeme v příštím roce opravdu očekávat 10nm procesory Cannonlake, které budou následovníky Skylake chystaných pro tento rok. Co všechno tedy nová roadmap odhalila?
Vypadá to tedy, že AMD v příštím roce Intel nedohoní a pokud ano, pak se mu s ohledem na výrobní proces vyrovná jen na několik měsíců. To vše se ale samozřejmě může ještě změnit, však v posledních letech není v počítačovém průmyslu nic jisté a s uváděním stále pokročilejších výrobních procesů do praxe je vývoj stále složitější, takže lépe nebude, pokud se ve výrobě počítačových čipů nestane něco opravdu zásadního. My ale musíme pracovat s údaji, které máme k dispozici, a co nám tedy říkají?

Společnost AMD si pro příští rok chystá procesorovou architekturu Zen, která nám vrátí zpět SMT a výkonné procesory bez grafických jader, přičemž se očekává, že firma použije pro jejich výrobu 14nm kapacity svého obvyklého partnera, GlobalFoundies. Intel ale 14nm proces použil již pro výrobu prvních procesorů generace Broadwell, které byly na trhu již v minulém roce (Core M) a za několik měsíců vyšle na trh už druhou 14nm generaci, tedy Skylake. V souladu s jeho strategií tick-tock budou následovat 10nm variace na Skylake, které dostaly označení Cannondale, a ty by měly dorazit již ve druhém kvartálu příštího roku, čili ani ne rok po představení Skylake. Tak jednoduché to ale není, jak ukazuje následující roadmap.





Ta rozlišuje procesory Intelu mezi celkem šest řad. Když začneme tou nejvýkonnější, pak jde o HEDT (High-end desktop) procesory, čili dnes aktuální Core i7 Extreme "Haswell-E". Ty obvykle přichází na trh se značným zpožděním po klasických desktopových modelech a ne jinak tomu bude i v blízké budoucnosti, neboť Skylake-E mají dorazit dle plánu až v druhé polovině příštího roku.

Ovšem v případě klasických desktopových CPU s TDP do 95 W pro sockety LGA to nebude o moc lepší. Generace Skylake sice nastoupí nejdříve právě u nich, a to již letos ve třetím kvartálu, ovšem po roce nenastoupí 10nm Cannonlake, ale Skylake Refresh, čili další 14nm modely. Jak jistě dobře víte, stejné to bylo v případě Haswell a Haswell Refresh, které v podstatě nahradily desktopové Broadwell, jež Intel v této roadmap vůbec nezmiňuje, ačkoliv by si měl chystat dva socketové modely. Je tak možné, že Intel i v tomto případě následující generaci vynechá, takže desktopová generace Cannonlake nebude, či bude velmi omezená.

Pak už se dostáváme do oblasti mobilních procesorů, které ale Intel využívá i u počítačů NUC, stejně jako ostatní výrobci u svých modelů. Nejvýkonnější mobilní řada M s maximálně 47W procesory již své Broadwell má a stejně jako u řad U (15 až 25 W) a Y (pod 6 W) příslušné modely Skylake dorazí v posledním letošním kvartálu. Měly by ale mít poměrně krátký život, tedy zvláště procesory U a Y, neboť Cannonlake mají být představeny již ve druhém kvartálu 2016, čili zhruba za rok. Potvrzuje se tak trend, dle nějž přichází nové procesorové generace nejdříve v mobilní podobě a asi nikdo by se nedivil, kdyby to opět byly Core M, však ty budou moci z nového výrobního procesu těžit nejvíce, když jde o ultramobilní procesory.

Otázka ale je, zda samotná tato roadmap není podvrh, však mluví o procesorech Cannon Lake, přičemž správné označení má být Cannonlake. Nastiňuje ale uvěřitelný scénář.

Zdroj: Hexus.net
reklama