Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel částečně přejde z LGA na BGA

9.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel částečně přejde z LGA na BGA
To, že Intel chce začít vyrábět více procesorů v pouzdru BGA na úkor LGA, není žádná nová zpráva. Naposled jsme se mohli dozvědět i o výkonném Haswell řady Core i7, jenž bude stejně jako i některé Core i5 určen pro desktopové počítače a...
To, že Intel chce začít vyrábět více procesorů v pouzdru BGA na úkor LGA, není žádná nová zpráva. Naposled jsme se mohli dozvědět i o výkonném Haswell řady Core i7, jenž bude stejně jako i některé Core i5 určen pro desktopové počítače a přitom přijde v balení BGA. Toto balení, jak je dobře známo, se od LGA liší především v tom, že čip na plošném spoji připájen napevno, takže jej nelze vyměnit.





Nyní se ukazují i další procesory, které přijdou ve stejném pouzdře, přičemž jde o slabší modely z řad Celeron a Pentium. Ty můžeme spíše než jako procesory již označit za SoC (System on Chip), neboť krome CPU a GPU již mají plně integrovat také čipovou sadu. Půjde tedy o jednočipové řešení, k němuž už budou v podstatě potřeba jen paměti a I/O.




- klikněte pro zvětšení -


První SoC pro desktop mají být založeny na jádru Bay Trail-D (viz včerejší aktualita) a půjde o modely Celeron J1750, Celeron J1850 a Pentium J2850. První z Celeronů je dvoujádrový a taktovaný na 2,41 GHz s GPU na 792 MHz a TDP pouze 10 W. Model J1850 již bude čtyřjádrový s CPU na 2 GHz, stejným GPU, ovšem i stejným TDP. Pentium J2850 bude také čtyřjádro, ovšem taktované na 2,41 GHz, a to stále s 10W TDP. Tyto čipy můžeme očekávat až někdy za rok.

Dále jsou v seznamu již zmíněné výkonné Haswell v čele s Core i7-4770R, jež ponesou nové výkonné grafiky Intel Iris. Jde o velmi zajímavé čipy, jež se uplatní nejspíše v počítačích All-in-One, jež mívají svou hardwarovou výbavou velmi blízko k mobilním počítačům. Všechny již byly oficiálně vypuštěny na trh, a tak se jich snad brzy dočkáme v nových produktech.

Zdroj: techPowerUp