Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chce zrušit značku Atom

18.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel chce zrušit značku Atom
Intel se dle nejnovějších zpráv chystá zrušit značku Atom, neboť ta je obecně vnímána jako označení pro nízkovýkonné a levné řešení. Dle firmy by značka Atom mohla také negativně ovlivňovat popularitu nejnovějších mobilních SoC Clover Trail+,...
Intel se dle nejnovějších zpráv chystá zrušit značku Atom, neboť ta je obecně vnímána jako označení pro nízkovýkonné a levné řešení. Dle firmy by značka Atom mohla také negativně ovlivňovat popularitu nejnovějších mobilních SoC Clover Trail+, které mají za úkol bojovat s výkonnými SoC založenými na architektuře ARM, čili s čipy jako Qualcomm Snapdragon či NVIDIA Tegra.





Problém je ten, že Atom je také vnímán, a to poprávu, jako nejpomalejší procesor od firmy Intel, což mu v mobilním segmentu v souboji s konkurenčními SoC moc nepomůže. A co se tedy má stát? Dle serveru DigiTimes má Intel vážně uvažovat o nahrazení značky Atom jinými, které jsou z hlediska výkonu vnímány pozitivněji. Mohli bychom se tak dočkat tabletů či telefonů vybavených procesory Celeron či rovnou Pentium.

Změny čekají také dosavadní nižší řady desktopových procesorů, které ztratí privilegium socketového pouzdra a budou se vyrábět pouze pro BGA, čili nebudou k dispozici běžným zákazníkům, neboť ti si je na svou základní desku těžko sami připájí. Dotknout se to má procesorů Celeron, Pentium, ale i Core i3.

Poslední informace hovoří o tom, že bychom se měli už brzy dočkat nových procesorů Core i3 "Haswell" a procesory jako Core i5 2390T, Core i3 2100 a Pentium G860 z generace Ivy Bridge půjdou do důchodu. Nicméně ještě v tomto roce se mají Ivy Bridge na celkovém prodeji procesorů Intel podílet 60 procenty.

Zdroj: DigiTimes