reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Compute Stick: nová menší generace přijde již brzy

7.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Compute Stick: nová menší generace přijde již brzy
Intel pod heslem "srazili jsme rozměry, ne výkon" představuje novou generaci Compute Stick, které budou založeny na procesorech Core m3 a Core m5 a vedle nich přijde brzy na trh také nový model s Atomem.
Mezi výkonnější nové modely Intel Compute Stick, které mají nejspíše ještě tento měsíc vstoupit do produkční fáze, patří SKU s procesorem Core m5-6Y57 vPro a pak s Core m3-6Y30. Jde tedy o zbrusu nové procesory Skylake-Y, respektive plnohodnotná SoC vyráběná 14nm procesem. Model Core m5-6Y57 nabídne dvě jádra (plus Hyperthreading) s taktem 1,1 až 2,8 GHz, 4 MB L3 cache a 24shaderovou grafikou HD Graphics 515 na taktu až 900 MHz. Můžeme tedy očekávat slušný výkon, který nabídne toto pouze 4,5W SoC. Model Core m3-6Y30 patří do stejné skupiny a také má dvě jádra s Hyperthreadingem, ovšem na taktu 0,9 až 2,2 GHz. Jinak má stejnou výbavu i spotřebu jako silnější bratříček, tedy až na trošku níže taktovanou grafiku a už z označení poznáme, že nepodporuje technologie vPro.





Nemůžeme očekávat, že tyto nové Compute Stick budou levné, neboť pouze samotné Core m5 a m3 mají udávanou cenu 281 USD (ta platí pro oba), a to tu ještě máme verze s předinstalovanými Windows 10, za něž se také bude platit stejně jako za ostatní hardware. Ten čítá 64GB eMMC plus 4 GB RAM a mezi rozhraní patří Intel Dual Band Wireless AC 7265 s Bluetooth 4.1, samozřejmě HDMI a pak dokonce tři rozhraní USB, z nichž alespoň jedno je verze 3.1 na konektoru A. Doporučená cena za Compute Stick s Core m3 a Windows 10 je 399 USD a ačkoliv má mít zmíněné Core m5 stejnou cenu, tak se vysledný Compute Stick bude prodávat za 499 USD, a to bez operačního systému.

Výrazně levnější bude třetí nový model, který je již ve výrobě a obsahuje procesor Intel Atom x5-Z8300, 14nm model Cherry Trail-T. Vybaven je čtyřmi jádry na 1,44 až 1,84 GHz a 2 MB L2 cache. Dvanáctishaderová HD Graphics pracuje na frekvenci až 500 MHz a SDP (typická spotřeba) tohoto čipu je pouze 2 W. Na rozdíl od Core m3 a m5 má tento čip udávanou cenu pouze 20 USD, a tak není divu, že za výsledný Compute Stick s Windows 10 dáme jen 159 USD.

Počítač je vybaven 32GB eMMC a 2GB operační pamětí, má stejný Wi-Fi modul s Bluetooth jako předchozí da modely, ovšem pouze dva USB porty pro periferie.

Zdroj: TZ Intel
reklama