reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Core i7 Broadwell-E dorazí v roce 2016

22.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Core i7 Broadwell-E dorazí v roce 2016
Nové procesory Core i7 pro počítače HEDT (High End Desktop) jsou již nějaký ten pátek na trhu, a tak už se můžeme pomalu začít zajímat o to, jací budou jejich nástupci a kdy je můžeme očekávat.
Půjde tedy o procesory Intel Core i7 "Broadwell-E", jež se jako obvykle za klasickými desktopovými procesory dané generace opozdí. Dle zveřejněných informací bychom si na ně měli počkat až do roku 2016, tedy přinejmenším 14 měsíců, pokud to tedy půjde podle plánu.





Dobrou zprávou však je to, že Broadwell-E budou určeny pro socket LGA2011 v3, který byl poprvé představen u desek s čipovou sadou Intel X99 Express a tyto desky bude možné použít i pro ně. Zapotřebí bude pouze jako obvykle aktualizace BIOSu. Je tedy zřejmé, že z technologického hlediska nebudou tyto procesory znamenat žádný velký posun kupředu. Jít by mělo hlavně o to, že již budou vyráběny 14nm procesem a ne 22nm jako Haswell-E. To je přesně v souladu se strategií firmy Intel, kterou známe pod označením tick-tock.

Broadwell-E budou tedy "pinově kompatibilní" s Haswell-E a nabídnou nám šest až osm procesorových jader a dále až 20 MB L3 cache, čtyřkanálový přístup k pamětem DDR4, čili ani tady nenarazíme na vylepšení, tedy až na to, že se standardem stanou 2400MHz paměti DDR4 a ne 2133MHz. Pak se opět setkáme s maximálně 40 linkami rozhraní PCI Express 3.0, technologemi Turbo Boost 2 a Hyper-threading a dle TDP 140 W nebude snížena ani spotřeba. Intel by si tedy mohl pohrát alespoň s pracovními frekvencemi nových procesorů.

V oblasti HEDT se tedy na nás v nejbližších letech žádná revoluce nechystá a ani není divu, když v ní Intel už nemá konkurenci.

Zdroj: VR-Zone
reklama