reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dokončil první vlnu čipsetů 9 Series

28.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel dokončil první vlnu čipsetů 9 Series
Na trh už se pomalu chystají procesory Haswell Refresh, pro něž bude stejně jako pro pozdější Broadwell určena nová řada čipových sad 9 Series. Nyní se již můžeme podívat na to, co nám nabídne.
Procesory Haswell Refresh a Broadwell jsou sice i nadále určeny pro socket LGA 1150, ale je tu jeden rozdíl. Haswell Refresh mají být stejně jako dnešní Haswell schopny pracovat s čipovými sadami 8 Series i 9 Series, zatímco Broadwell budou vyžadovat nové desky s 9 Series. Pokud tedy nechcete vyměnit i základní desku, pak Haswell Refresh budou tím nejlepším, co budete moci do svého PC nainstalovat.





Intel si přichystal prezentaci jednak dvou nových čipových sad Z97 a H97 a vedle nich také sada X99, která je určena pro socket LGA 2011-3 HEDT (Hi-End Desktop Computing), a tedy procesory Haswell-E. Ty mají dorazit někdy v druhé polovině tohoto roku jako velmi výkonné desktopové procesory s osmi jádry a podporou Hyper-threadingu. Jejich čipová sada bude podporovat dvě plná rozhraní PCI Express 3.0 x16 plus další x8, popřípadě to rozdělí mezi pět PCI Express x8. Dále tu bude čtyřkanálový přístup k pamětem, podpora nejnovějších technologií, šest USB 3.0 plus dalších osm USB 2.0 a také dalších osm linek PCI Express 2.0. Intel také navýšil počet portů SATA 6 Gbps na deset.





A pak už tu máme nové Z97 a H97, jež přinesou podporu SSD pro PCIe M.2 slibující až 67% nárůst datové propustnosti rozhraní SATA 6 Gbps, čili půjde o rovný 1 GB/s. Podporována zde bude také technologie Intel Rapid Storage a příslušné modely SSD se mají na trh dostat již v tomto roce nebo na přelomu s dalším.

Vedle toho bude v základní výbavě obou sad šest SATA 6 Gbps s podporou AHCI a RAID, Smart Response Technology (SRT) a také Dynamic Storage Accelerator (DST), ale pouze u Z97. Tato čipová sada také nabídne jedno rozhraní PCI Express 3.0 x16, což bude moci dělit na dvě x8 či jedno x8 a dvě x4. To v případě H97 není zmíněno, takže lze očekávat, že tyto desky přijdou vybaveny spíše jen jedním slotem PCI Express x16. Z97 pak stejně jako dnešní Z87 budou exkluzivně podporovat přetaktování procesoru, ale v ostatních ohledech budou v podstatě stejné.

Intel plánuje vypustit novou trojici čipových sad na trh někdy v druhém či třetím kvartálu tohoto roku.

Zdroj: Hermitage Akihabara
reklama