reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dostal nabídku na stavbu továrny u Mnichova

21.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel dostal nabídku na stavbu továrny u Mnichova
Bylo zřejmé, že pokud si má Intel vybrat nějaké místo v Evropě pro stavbu nové továrny a nemá to být opět Irsko, pak si zvolí zemi a oblast, kde už podobné provozy fungují. Bavorsko a Mnichov mezi takové rozhodně patří. 
Zrovna letos v březnu ohlásila společnost Apple, že v Mnichově postaví za jednu miliardu eur středisko pro výzkum a vývoj. V tomto městě mají také své provozy či zastoupení firmy AMD, NXP Semiconductors, Micron, INOVA anebo Siltronic AG. 
 
 
Nyní ale může jít o velice významný příspěvek do polovodičového průmyslu Mnichova, a sice zbrusu nová a moderní továrna Intelu, kterou chce firma postavit v rámci své nové strategie IDM 2.0, která představuje jednak rozšíření vlastních kapacit, ale také rozšířené využití cizích nebo naopak nabídku vlastních kapacit jiným firmám. 
 
Intel doufá, že na stavbu nové továrny v Evropě získá na pobídkách cca 8 miliard eur, což může být rozděleno především mezi daňové úlevy a přímou investici. Samotná továrna by pak mohla Intel přijít až na 25 miliard dolarů, což by jistě představovalo velice velký provoz srovnatelný možná i s gigafab firmy TSMC. 
 
Bavorská vláda už oznámila, že pro účely Intelu by se mohla hodit nyní opuštěná letecká základna Penzing-Landsberg právě poblíž Mnichova. Nachází se asi 40 km na západ u města Landsberg am Lech prakticky hned vedle dálnice A 96 Mnichov - Memmingen - Lindau. Tento plán podporuje i bavorský Ministr Hospodářství Hubert Aiwanger.
 
Intel sám se ale k tomuto tématu ještě nevyjádřil a dobře víme, že jeho vedení chce oznámit své rozhodnutí do konce tohoto roku, čili času je ještě dost. Ostatně vedle Bavorska má firma prý uvažovat také o stavbě v některé ze zemí Beneluxu, čili v Belgii, Nizozemí či v Lucembursku. 
 


reklama