reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Emerald Rapids mají mít až 320 MB L3 cache

20.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel Emerald Rapids mají mít až 320 MB L3 cache
Dalšími novými serverovými procesory Intel Xeon budou modely Emerald Rapids-SP, které se mají dostat na maximální počet 64 jader. Především ale přinesou výrazně zvětšenou velikost paměti L3 cache, která dosáhnout až 320 MB.
Společnost Intel v posledních měsících představila několik různých řad serverových procesorů Xeon série Sapphire Rapids, nicméně pracuje se také na ještě novějších Emerald Rapids. Ty budou vyráběny procesem Intel 7 a využití tu mají nová jádra Raptor Cove, která přinesou zhruba 5-10% nárůst IPC proti Golden Cove. Maximem je 64 jader a podpora zpracování 128 vláken najednou. Podle leakera HXL se má novinka nabízet v jedno a dvousocketových verzích, což není nikterak překvapivé. Zajímavější je ale informace o cache paměti.
 
Intel Xeon
 
Nynější Sapphire Rapids končí max. na 112,5 MB L3, což je výrazně méně než třeba 384 MB u vrcholných modelů AMD EPYC. Emerald Rapids by ale měl být smělou konkurencí AMD, neboť se u 64jádrových verzí hovoří o 320MB kapacitě L3 cache. To je sice stále méně než u AMD, nicméně to má 1 MB L2 cache na jádro, zatímco Intel je nyní už na 2 MB L2 na jádro. To by celkovou velikost cache pamětí L2+L3 dostalo na 448 MB, zatímco AMD jde na 480 MB. To už není tak velký rozdíl.
 
 
Z dalších informací víme o nových procesorech např. to, že budou ve verzích se 125 až 350W TDP (PBP), v jednosocketových verzích mají podporovat DDR5-5600, v dvousocketových DDR5-4800. Procesory mají mít 8kanálový řadič pamětí a zvládat 2 DIMM na kanál, což znamená až 16 modulů na socket. CPU by samo o sobě mělo podporovat 80 linek PCIe Gen5.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama