reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Genuino 101: programovatelná hračka pro veřejnost

16.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Genuino 101: programovatelná hračka pro veřejnost
Intel si pro školy i širokou veřejnost připravil odpověď na systémy Arduino, Raspberry Pi a podobné, kterou bude prodávat pod označením Genuino 101. Není to ale samozřejmě jeho první pokus v této oblasti.
Intel Genuino 101 tak navazuje na přechozí Edison či Galileo, tedy předchozí mikropočítače, ovšem na rozdíl od nich je Genuino určeno jako jednoduchá vývojová platforma pro začínající programátory a pro tvorbu amatérských systémů, ne pro vývoj mobilních a nositelných systémů. Genuino je tedy více hračka, a to poměrně levná, a to s poloviční nebo třetinovou cenou oproti Edisonu a Galileu. Cena bude začínat na 30 dolarech, čili cca 720 Kč, což je srovnatelné s Raspberry Pi Model B+ s 512 MB paměti. Ale co výbava?





Genuino 101 se v USA bude prodávat pod označením Arduino 101 (právě s Arduinem Intel spolupracuje) a využívá známý modul Intel Curie, který byl představen už v minulém roce. Ten byl také vyvíjen především pro nositelná a různá mobilní zařízení, jak ukazuje i jeho odkazovaná prezentace, při níž byl využit integrovaný v kole BMX, na němž sbíral různé údaje o pohybu. Nyní ale poslouží ke vzdělávání.





Jedná se o čip, který je vybaven 32bitovým jádrem Intel Quark, 80 kB paměti SRAM, 384 kB paměti Flash, rozhraním DSP, Bluetooth LE a také šestiosým senzorem kombinujícím akcelerometr a gyroskop. Je také zřejmé, že Geniuno 101 by nemělo šanci na úspěch bez dodatečné nabídky různých senzorů a rozšiřujících modulů, které Intel také plánuje představit. Pro ty má Genuino připraveno rozhraní USB, přes něž ovšem napájet nepůjde, protože je určeno pro 3,3 V z kulatého konektoru (před 5V přepětím je modul chráněn). Dále tu máme celkem 14 digitálních I/O pinů, z nichž 4 podporují PWM, 6 analogových vstupů, ICSP header s SPI a piny pro sériové rozhraní I2C. Jde tedy přeci jen o něco jiného než Raspberry Pi, které nabídne plnohodnotné SoC, mnohem více paměti, vedle portů USB také Ethernet a HDMI, a má tak větší potenciál.





Intel se chystá v USA propagovat tuto novou platformu pomocí televizní reality show America’s Greatest Makers, která odstartuje v příštím roce a bude produkována společností Time Warner, respektive jí vlastněným Turner Broadcasting. O této show se zatím v podstatě nic neví, ale je zde jistá šance, že půjde o inteligentnější zábavu než jiné pořady, které patří do stejné "reality" škatulky. Vedle toho Intel pošle Arduino 101 do celkem tří set amerických škol v rámci Classroom Computing Course.

My ostatní si budeme moci tento modul pod označením Genuino 101 pořídit někdy v prvním čtvrtletí příštího roku.

Zdroj: KitGuru
reklama