reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Goldmont slibuje o 30% vyšší výkon

6.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Goldmont slibuje o 30% vyšší výkon
Už v dubnu Intel poukázal na blížící se vypuštění platformy Apollo Lake, která přijde v podobě vylepšených procesorů Pentium a Celeron. Využije přitom procesorovou architekturu Goldmont a ze Skylake odvozená grafická jádra.
Půjde pochopitelně o 14nm procesory určené pro levné notebooky a jiná mobilní, ale i desktopová zařízení (NUC). Těm mobilním Intel slibuje delší výdrž na baterie (cca o 15 %) a u desktopových nás zase bude zajímat to, že oproti starším Airmont se máme dočkat o téměř třetinu vyššího výkonu. Grafická jádra zase mají vycházet z aktuálních iGPU použitých v procesorech Skylake, přičemž lze prý také očekávat asi 30% zvýšení výkonu.





Vedle toho všeho budou nové procesory Pentium a Celeron podporovat paměti DDR3L, LPDDR3 a LPDDR4 a také dostanou jako SoC do vínku přímou podporu rozhraní USB typu C, ovšem nikde nebylo zmíněno, zda půjde o USB 3.0 nebo výkonnější USB 3.1. Vedle podpory operačního systému Windows 10 64bit pak Intel počítá také s linuxovými systémy.

Slibovaný výkonnostní nárůst vypadá opravdu zajímavě, ale na potvrzení takové věci si budeme muset počkat až na dostupnost výsledného hardwaru. Na druhou stranu, při porovnání Silvermont a Goldmont nelze očekávat tak velký rozdíl jako mezi Clover Trail a Silvermont, ale tehdy šlo především o to, že atomová jádra uvnitř Clover Trail byla i na rok 2012 už opravdu špatná a šlo o záležitost z roku 2008. Takový ARM se mezitím dostal od architektury ARMv11 přes Cortex-A8 a Cortex-A9 až k prvním Cortex-A15, takže Intel s nástupem Silvermontu pouze doháněl zameškané resty. Doufejme, že Goldmont dostojí slibům svých tvůrců.

Co ale víme o této architektuře? V prvé řadě tu máme 4 jádra a podporu Hyper-threadingu, ovšem ne nutně pohromadě, takže spíše půjde o 4 jádra bez HT, nebo o 2 s HT. Navýšeny mají být pracovní takty a také počet zpracovatelných instrukcí za sekundu (IPS). Co se týče grafických jader, zde Intel pravděpodobně půjde dobře vyšlapanou cestičkou zvyšování počtu shaderů. Uvidíme, zda se nové procesory budou hodit i pro nějaké to 3D hraní. Na Crysis 3 to asi nebude, ale na populární MMORPG nebo starší 3D hry by takové řešení mohlo stačit.

Zdroj: Extremetech
reklama