reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Haswell - 4. krok k dokonalosti

17.10.2012, Petr Štefek, technologie
Intel Haswell - 4. krok k dokonalosti
V našem článku se tentokráte podíváme na to, co pro nás chystá Intel u další generace své procesorové architektury Haswell. Společnost nám odtajnila na IDF 2012 některé zajímavé detaily a plány pro novou procesorovou rodinu.
Pokud se podíváme na současný Intel, musíme konstatovat, že se jedná o úspěšnou společnost se zajímavým produktovým portfoliem. Tři generace procesorů Core sice nepředstavovaly žádnou revoluci, ale spíše se zaměřovaly na evoluční vylepšení, což se týkalo výrobních frekvencí nebo provozních vlastností. Intel na letošním IDF 2012 představil, co nás čeká příští rok s další generací procesorů Intel. Budoucnost má v tomto případě kódové označení Haswell.





Intel se v příštím roce zaměří především na mobilní platformy a na trh dodá procesory s nízkou spotřebou, které najdou využití především v tabletech nebo ultraboocích. Spotřeba je v tomto případě logicky klíčovou záležitostí, která určuje, jak bude podobné zařízení v praxi využitelné, respektive mobilní. Intel si od nových procesorů Haswell slibuje, že 22nm výrobní proces dodá ve výsledku malé výkonné procesory, které nebudou uživatele limitovat svým výkonem a související spotřebou.

Mobilní počítače jsou v současné době skoro všudypřítomné a další velký rozmach se velmi pravděpodobně bude konat s nástupem Windows 8, které na mobilní platformy svým uživatelským rozhraním klade velký důraz. Současné tablety jsou velmi limitovány svým operačním systémem nebo možnostmi připojení periferií. Intel na trh dodá platformu, která bude v tomto ohledu mít stejné možnosti jako běžný stolní počítač.





Výrobní proces 22 nm není žádnou novinkou a využívá jej také současná generace procesorů Ivy Bridge, které najdeme napříč produktovými řadami Intel. Podle všech dosavadních informací bude Haswell těžit z pokročilých funkcí řízení spotřeby, pracovních profilů, a také v neposlední řadě z Windows 8. Možnost, jak uspořit energii s technologií, která se zásadně neliší od předešlé generace, je v zásadě pouze jediná. Optimalizovat spotřebu při činnostech, které nepotřebují vysoký výkon.

Intel prohlašuje, že se mu v případě prototypů podařilo srazit spotřebu při nečinnosti až 20krát oproti druhé generaci procesorů Sandy Bridge. To ovšem neznamená, že zde budeme mít hromadu zařízení s novými Intely, které vydrží v provozu celou věčnost a ani si toho nevšimnou. Doufat můžeme v maximální prodloužení pracovního času s podobnými zařízeními o desítky procent, což samozřejmě také není k zahození.





Nyní se ale pojďme podívat na to, jak bude celá architektura Haswell vypadat, ať nezůstane pouze u marketingových blábolů o revoluci. Intel stále vyznává svou strategii tick-tock, což jinými slovy znamená, že fáze „tick“ představuje zavedení nové technologie, respektive nového výrobního procesu, a fáze „tock“ představuje vylepšování stávající technologie při zachování stejného výrobního procesu. To v našem případě znamená, že Haswell bude vyráběn 22nm procesem s Tri-Gate tranzistory. Haswell je ale obrovský skok co do logiky procesorové architektury samotné. Intel bude tedy propagovat Haswell jako kompletně novou architekturu.

Podobně jako současná architektura Ivy Bridge také Haswell bude reprezentovat celou produktovou rodinu Intel, ale její záběr bude větší než současné generace, což úzce souvisí s tím, že Haswell bude dostupný pro více mobilních platforem (tablety, ultrabooky atd.).





Pokud se podíváme na Haswell, tak se nic zásadního měnit nebude. Stále zde budeme mít staré známé technologie jako je Hyper-Threading nebo Turbo boost. Samozřejmě zde ale došlo k evolučnímu vylepšení. Intel v rámci své nové architektury razí tři základní priority. První je výkon pro aplikace na trhu a dostatečný výkon pro aplikace nové. Druhou prioritou je modularita, nebo-li rozsah produktové řady. No a konečně třetí je redukce spotřeby a dokonalejší řízení spotřeby.
reklama