reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hlásí, že herní Xe-HPG DG2 testuje ve svých laboratořích

23.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel hlásí, že herní Xe-HPG DG2 testuje ve svých laboratořích
Společnost Intel se bohužel jen letmo zmínila o svých nových grafických čipech DG2, čili Xe-HPG, které už se mají uplatnit na výkonných herních grafických kartách. Dozvídáme se, že ty už existují a jsou testovány v laboratořích Intelu. 
Intel Xe-HPG (DG2) se tak rozhodně na trh ještě nechystá a lze si představit, že se dočkáme spíše až někdy na jaře. Vedle toho ale Intel začíná už nabízet v mobilním světě grafiky Iris MAX, což není nic jiného než DG1 s 98 EU, a tedy čipy Xe-LP. Jedná se o vůbec první samostatné GPU firmy Intel po více než 20 letech, ovšem v dnešní době jde z hlediska výkonu jen o low-end.
 
Intel DG1 - Iris MAX
 
Daleko zajímavější tak budou Xe-HPG, které ještě nedostaly svou obchodní značku, na to je ostatně ještě brzy. 
 
 
Xe-HPG jsou tak zatím k dispozici jen jako velice rané verze čipů, které se povedlo v laboratořích Intelu poprvé zapnout. A pokud víme, Intel uváděl, že právě tyto čipy nechá vyrábět jinou firmou, přičemž v úvahu připadá už leda Samsung, anebo TSMC a proces 7nm třídy. 
 
Bob Swan (Intel CEO) už pak jen potvrdil, že Xe-HPG budou výkonná GPU pro nadšence a hráče a že opravdu budou vyráběna mimo továrny Intelu, ale kde, to jsme se nedozvěděli. Iris MAX tak může být po mnoha letech první samostatné GPU Intelu, ale Xe-HPG bude zase první zásadní produkt, který si Intel nechá vyrábět jinde než ve svých provozech. 
 
Nic nového o architektuře či očekávaném výkonu Xe-HPG jsme se ale nedozvěděli, takže si musíme počkat. Možná že na CES 2021 Intel prozradí více, i když je už dávno jasné, že doba velkých oznámení, s nimiž výrobci čekali na významné veletrhy a jiné akce, je už pryč a možná se nikdy nevrátí.  
 
Zdroj: Anandtech


reklama