Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Itanium "Montecito" bude později a pomalejší

25.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel Itanium "Montecito" bude později a pomalejší
Poslední dobou opravdu nevím co si o Intelu mám myslet. Na jednu stranu jsou tu nepříliš povedené značně hřející dvoujádrové procesory Xeon nebo procesory Cedar Mill a Presler, které mají i přes 65nm výrobní proces podle prvních testů jen...
Poslední dobou opravdu nevím co si o Intelu mám myslet. Na jednu stranu jsou tu nepříliš povedené značně hřející dvoujádrové procesory Xeon nebo procesory Cedar Mill a Presler, které mají i přes 65nm výrobní proces podle prvních testů jen o velmi málo nižší spotřebu, na stranu druhou se mluví o architektuře Conroe, která, pokud se vše vyplní tak jak Intel slíbil, bude naprostá pecka mezi procesory.



K negativním záležitostem Intelu se dnes přidává nahlášené zpoždění procesorů Itanium na jádře Montecito, tedy dvoujádrové typy. Ty byly několikrát přesunuty směrem vpřed i vzad. Nedočkáme se jich tedy na začátku příštího roku, ale nejspíš až v jeho polovině.

Nejdřív si řekněme k čemu jsou taková Itania dobrá. Většina lidí by vám řekla, že k ničemu. Mají svým způsobem pravdu, protože jsou postavena na úplně jiné architektuře a instrukční sadě. To má za následek jediné, programy pro ně nejsou kompatibilní s těmi, co jsou využívány na Opteronech a Xeonech (a vlastně na celé architektuře x86), takže vyjadřují přepsání těchto programů, do čehož se nikomu moc nechce. Aplikací tak není mnoho, což se odráží v poměrně nízké prodejnosti Itanií. Navíc Opterony i Xeony jsou dostatečně výkonné, aby mohly zastupovat i serverový high-end, kde má Itanium svoje místo. O popularitě Itanií jistě svědčí také to, že Dell i IBM je přestaly do svých serverů montovat a zůstal jen HP s SGI.

Bohužel zdržení není jedinou špatnou zprávou o těchto procesorech. Nebudou disponovat technologií Foxton, ta měla umožnit procesorům běžet na vyšších frekvencích. Její absence si tak vyžádá snížení frekvence z uvažovaných 2GHz na 1,6GHz. Navíc se zdá, že se dočkáme pouze 400MHz a 533MHz FSB verzí, nejrychlejší 667MHz FSB verze jsou zatím mimo roadmapu.

Nástupce Montecita, Montvale, přijde místo konce roku 2006 až v roce 2007. Velká změna designu procesorů Tukwila je taktéž o rok posunuta, z roku 2007 na 2008.

Zdroj: www.channelregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.