reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má vzorky Optane SSD s PCIe 4.0, nemá pro ně ale CPU

6.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intel má vzorky Optane SSD s PCIe 4.0, nemá pro ně ale CPU
Intel pracuje na nové generaci extrémně rychlých SSD disků Optane, které dostávají rychlejší rozhraní PCIe 4.0. Má to ale problém. Intel prozatím nemá běžná CPU, která by toto rozhraní podporovala a nový Optane tak na plné rychlosti poběží jen s AMD.
Na Twitteru Franka Obera z Intelu se objevila nabídka k zaslání vzorků nové generace SSD disků Intel Optane, které využívají extrémně rychlé paměti 3D XPoint a nejnovější generaci rozhraní PCI-Express 4.0. Vývojářům tak nabízí možnost otestovat si výkon jejich aplikací s nejnovějším hardwarem, nicméně má to jeden (pro Intel nepříjemný) háček. Pokud nepočítáme speciální Intel Stratix 10, tak Intel prozatím nemá na trhu procesor, který by podporoval PCIe 4.0 a vývojáři tak k testu plného potenciálu nových SSD budou muset využít např. nové platformy od konkurenčního AMD.
 
Intel Optane SSD 905P
 
Disky pochopitelně poběží i s Intelem, v takovém případě ale nebude využito PCIe 4.0, ale jen PCIe 3.0, takže by celý test postrádal smysl. Nové rozhraní by se ale konečně mělo objevit v nových CPU od Intelu, konkrétně ještě před koncem letošního roku by mělo jít o mobilní čipy Tiger Lake a počátkem příštího roku pak přijde i do desktopových Rocket Lake. Intel tak bude mít za AMD více než rok zpoždění. Je docela dobře možné, že nové disky Optane SSD s PCIe 4.0 se objeví až v době, kdy Intel uvede i první procesory podporující toto rozhraní. Otázkou zůstává také to, jak moc bude zachována kompatibilita rozhraní napříč různými sockety.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama