reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Meteor Lake má přinést 3 druhy jader P, E a LP-E

7.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel Meteor Lake má přinést 3 druhy jader P, E a LP-E
Intel chystá několik nových řad svých CPU a 14. generací procesorů Core bude řada Meteor Lake. Ta nově přinese hybridní architekturu CPU ne se dvěma, ale dokonce se třemi různými druhy jader.
Na nové procesory Intel Core 14. generace Meteor Lake si ještě chvíli počkáme a asi bychom je neměli očekávat před koncem příštího roku. Přesto se nyní dozvídáme další detaily o tom, co se patrně chystá. 12. generace Alder Lake a 13. generace Raptor Lake se vyznačují především tím, že mají hybridní architekturu se dvěma druhy jader, výkonnými P-Core a úspornými E-Core. Vypadá to však, že Meteor Lake to posune na další úroveň a budou zde dokonce 3 různé druhy jader. Vedle P-Core (Redwood Cove) a E-Core (Crestmont) to budou ještě velmi úsporná jádra LP E-Core. Vypadá to však, že tato jádra budou součástí "dlaždice" SOC a bude je využívat VPU 2.7 (Vision Processing Unit) jakou součást modulu pro výpočty algoritmů umělé inteligence, jinde se spekuluje, že 4jádrový modul s jádry E-Core bude ve skutečnosti složen z dvojice E-Core a dvojice LP E-Core.
 
Intel
 
Pokud jde o mobilní procesory Meteor Lake, které budou vyráběny 7nm procesem Intel 4, budou mít maximálně 14jádrovou architekturu 6+8 pro verze P a H, zatímco velmi úsporné modely U budou končit na 12 jádrech 4+8. Počítá se s integrovaným grafickým čipem (Tiled GPU) Xe2 Battlemage s maximálně 128 EU a celkem 1024 jádry. V tomto případě by se o výrobu mělo postarat TSMC pomocí 3nm procesu.
 
Mobilní procesory Meteor Lake mají podporovat paměti LPDDR5-7466 s kapacitou do 64 GB nebo DDR5-5600, kde bude maximem dokonce 96 GB. Samozřejmostí by měla být sběrnice PCI Gen 5.0, přičemž 8 linek PCIe 5 má být k dispozici pro dedikovanou GPU (pouze u verzí H, ostatní P a U mají mít 8 linek PCIe4), 3 PCIe4 x4 linky budou pro NVMe SSD. Dostane se i na HDMI 2.1 a eDP 1.4B, čtveřici Thunderbolt 4 a 12 USB portů. Hovoří se také o podpoře Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 a 5G M.2 WWAN modulů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama