Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel na konferenci Credit Suisse: ukousli jsme si moc velké sousto

28.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel na konferenci Credit Suisse: ukousli jsme si moc velké sousto
Aktuální hlavní problémy Intelu jsou dobře známé. Jde o spolu související zpoždění 10nm procesu a nedostatečná kapacita 14nm výrobních linek. Co k tomu nyní může říci CFO a zároveň prozatimní CEO Intelu Robert Swan?
Intel byl schopen po řadu let dodržovat svou strategii Tick-Tock, která zahrnovala v jednom roce nový výrobní proces a v dalším vylepšenou procesorovou architekturu. Toto soukolí se začalo zadrhávat při nasazení 14nm procesu, ale to nebylo nic proti tomu, co nastalo nyní. Robert Swan, Chief Executive Officer a prozatimní Chief Executive Officer nyní na 22. ročníku konference TMT Credit Suisse přiznal, že si v Intelu ukousli příliš velké sousto ve snaze utéct konkurenci. 
 
 
Swan uvedl, že se Intel "vydal na přechod ke 10 nm ve snaze postupovat ve škálování výrobních procesů mnohem rychleji než kdykoliv předtím, a to v době, kdy technologické a vědecké překážky byly mnohem větší, než dříve, jak by jistě většina lidí souhlasila". 
 
Takže Intel se dle Swana pokusil o agresivní krok, a to z hlediska vlastností 10nm procesu asi dvakrát větší v porovnání s konkurencí. Intel se tak pokusil o "grand slam" v době, kdy konkurence postupovala jen velice mírně.
 
Namísto toho to vyústilo v aktuální situaci, kdy už je v podstatě jasné, že Intel za ostatními naopak zaostává, čehož si je Swan dle vlastních slov dobře vědom. Stále má v plánu vypustit 10nm produkty v roce 2019 a o rok později by si velice rád vzal svou vedoucí pozici zpět. 
 
To máme jednu věc a ta druhá je aktuální nedostatek produktů Intelu na trhu, k čemuž se Swan také vyjádřil. Ohlásil, že i nadále bude mít při výrobě prioritu procesorová řada Xeonů a zbytek byl odsunut na druhou kolej. O tom už jsme slyšeli a také je to zcela logické, protože Xeony jsou pro Intel pochopitelně nejlukrativnější zboží a v jejich případě je také třeba plnit předem nasmlouvané dodávky a nejde jen tak omezit jejich výrobu jako v případě procesorů dodávaných do prodejní sítě. 
 
Swan také potvrdil jednu důležitou věc, a sice že zlepšení této situace je přímo spojeno s přechodem na 10nm proces. Čili 14nm linky se už dále rozšiřovat nebudou a úlevu může přinést pouze přesun části výroby na nový proces, a to se stále očekává někdy v druhé polovině příštího roku. Intel ale už dokázal znovu nasadit nějakou 14nm výbavu pro posílení výroby, ale to samo o sobě pro vyřešení celého problému nestačí a stačit nebude. 
 
Nyní se tak Intel snaží ve spolupráci se svými zákazníky mapovat současnou poptávku, aby dokázal vyrábět právě to, o co je zájem a v potřebném množství. Swan tak aktuálně považuje svou nabídku v celkovém měřítku za zdravou. Jenomže v případě nejnovějších Core 9. generace to dle ohlasů ze západu zrovna neplatí, ty jsou většinou vyprodané. Na druhou stranu, problémy s uspokojením poptávky po nových výkonných desktopových procesorech Intel rozhodně nemá poprvé.