reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel navrhuje 64bitovou architekturu x86S bez historické zátěže 16 a 32 bitů

21.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel navrhuje 64bitovou architekturu x86S bez historické zátěže 16 a 32 bitů
Intel přišel s návrhem 64bitové architektury x86S. Ta by se chtěla zbavit historické zátěže, která se s procesory x86 táhne ještě z doby 16bitových aplikací a procesoru Intel 8086. Mnoho z toho se stejně už nevyužívá.
Společnost Intel přišla s návrhem na inovovanou architekturu x86S. Ta by chtěla být čistě 64bitová na rozdíl od x86-64 (Intel 64), která má na hrbu už přes 20 let. Intel zdůrazňuje, že Microsoft už nedodává 32bitovou verzi operačního systému Windows 11, sám nepodporuje nativní běh systémů, které nevyužívají UEFI64, a 64bitová architektura je dnes standardem. Stále je možný běh 32bitových aplikací, ale nativní podpora 16bitových už byla opuštěna. Přesto je spousta míst, která v procesorech řeší zpětnou kompatibilitu s již nepoužívanými nebo nepotřebnými postupy. Takovým je třeba vstup do 64bitového režimu, který je zbytečně komplikovaný, a Intel přemýšlí nad tím, zda by nebylo prostě jednodušší do 64bitového módu vstoupit hned a přímo. Tyto přechody dnes už nemají své opodstatnění.
 
Intel x86S
 
Každopádně by odstranění těchto technologií, které nyní běží v reálném nebo chráněném režimu, vyžadovalo vytvoření 64bitových ekvivalentů. Jde např. o bootování CPU, které nyní startuje v režimu reálných adres. Dalším jsou 5úrovňové stránky, které nejprve vyžadují deaktivaci stránkování. Čistě 64bitový procesor by však zjednodušil software i hardware. Jednodušší by byl segmentační model, odstranila by se podpora 16bitového adresování a další nepoužívané technologie. Pro běh starších systémů by se pak naopak měla využívat virtualizace, která by měla emulovat odstraněné funkce nutné pro jejich běh.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama