reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel obviněn čínským institutem z porušení patentu na tranzistory FinFET

3.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel obviněn čínským institutem z porušení patentu na tranzistory FinFET
Byl to právě Intel, kdo s velkým předstihem jako první začal v rámci své 22nm technologie využívat nový typ tranzistorů, jimž se obecně říká FinFET. Nyní jej však obviňuje čínský Microelectronics Institute z porušení patentu. 
Jde konkrétně o Mikroelektronický institut spadající pod Čínskou akademii věd, který společnost Intel obviňuje z porušení patentu týkajících se tranzistorů FinFET. Jedná se ovšem o patent, který se datuje až do roku 2011 a daný institut nyní po Intelu žádá v rámci vyrovnání 200 milionů juanů, čili cca 28,7 milionů dolarů. 
 
 Intel využívá tranzistory typu FinFET už ve třech svých hlavních technologiích
 
Dle SmallTechNews se Intel v posledních letech celkem pětkrát v Číně i USA snažil zaregistrovat patent na tranzistory FinFET, který ve skutečnosti má odpovídat tomu, jejž drží Mikroelektronický institut. A nyní jde o to, že Intel by v dohledné době nemusel platit jen 200 milionů juanů, za což by nakonec mohl být ještě velice rád. Pokud ve sporu s čínským institutem prohraje, kompenzace by mohly být mnohem vyšší a ve vzduchu visí také zákaz prodeje jeho produktů v Číně. 
 
Soudní spor začal v Pekingu v roce 2018. Na jedné straně je Mikroelektronický institut a na straně druhé pak Intel China, Dell China a Beijing JD Century Information Technology (jako zákazníci Intelu a prodejci jeho produktů v Číně). Institut tvrdil, že procesory Core a to, jak jsou vyráběny, porušují jeho patent a žádal alespoň 200 milionů juanů plus zaplacení nákladů na soudní při. Brzy na to pak Intel začal zkoušet registrovat své vlastní patenty na FinFET, a to jak v Číně tak v USA u U.S. Patent and Trademark Office (USPTO), a to zatím neúspěšně. 
 
Intel už dle zdroje nemá moc možností k manévrování, a brzy tak může čelit zákazu prodeje svých produktů v Číně, což by jej mohlo značně motivovat k tomu, aby se pokusil s Mikroelektronickým institutem mimosoudně vyrovnat. 
 
Je však zajímavé, že o patentu 201110240931.5 slyšíme až dnes, a to ze zdroje SmallTechNews, který se nedá označit za známé zpravodajské servery. Je pravda, že historie tranzistorů FinFET sahá až do konce 80. let a my Intel nemůžeme považovat za firmu, která s tímto typem přišla na svět. Jde pouze o firmu, která s ním přišla jako první na trh s procesory. Vypadá to však, že odkazovaný zdroj zatím dokáže v angličtině jako jediný obšírně popsat spor mezi Intelem a Mikroelektronickým institutem a ostatní se odkazují právě na něj. A stejně tak to vypadá, že původní informace (článek na SmallTechNews není ozdrojovaný a jeho části občas nedávají smysl) přináší čínské servery, jako třeba známý MyDrivers. Uvidíme tak, zda o tomto sporu ještě vůbec uslyšíme.


reklama