reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel oficiálně představil Rocket Lake-S a ukázal herní benchmarky

12.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel oficiálně představil Rocket Lake-S a ukázal herní benchmarky
Jak se skutečně dalo očekávat a také jsme o tom psali, Intel se pokouší vzít si zpět vedoucí pozici výrobce nejvýkonnějších herních procesorů. Není tak divu, že zatím jediné oficiální benchmarky, které byly zveřejněny, jsou herní. 
Intel tak oficiálně představil nové procesory Rocket Lake-S, a to nejen ty, ale o tom až později, přičemž ty zatím skutečně jen představil a na trh je vypustí dle plánu až v březnu a spíše k jeho konci. 
 
 
Takže co nám Intel přichystal? V podstatě to, co jsme očekávali, takže Rocket Lake-S jsou stále 14nm procesory, ovšem s novými jádry Cypress Cove, která nabízí až o 19 procent vyšší výkon na takt. Jsou ale také větší a žravější, takže namísto deseti, jak Intel nejspíše původně plánoval, jich dostaneme maximálně osm. 
 
Vedle toho tu pak máme zbrusu novou integrovanou grafiku, která již patří do generace Xe a jako třetí velká novinka je tu Intel Deep Learning Boost, čili instrukce pro AI. Dále se dozvíme o taktech až 5,3 GHz, o čemž jsme už také věděli, pak tu máme podporu pamětí DDR4-3200, které jsou už dávno běžně, nabídka linek PCIe se rozrostla o čtyři určené pro přímé napojení SSD a už jde o verzi 4.0 a potvrzuje se zpětná kompatibilita se staršími deskami se 400 Series, stejně jako nové desky s 500 Series. 
 
Je tu ovšem jeden problém, to se totiž netýká desek s 22nm čipovými sadami B460 a H410. Tyto desky dle serveru Anandtech nebudou procesory Rocket Lake-S podporovat.
 
 
Intel doufá, že především díky novým jádrům dokáže od firmy AMD opět převzít korunu výrobce nejvýkonnějších herních procesorů. 
 
 
Nabízí tak srovnání herního výkonu s procesorem AMD Ryzen 9 5900X, což není nejvýkonnější model, ovšem vybrán byl s největší pravděpodobností proto, že půjde o soupeře s podobnou cenou. AMD si za něj žádá 549 USD a my skutečně nemůžeme předpokládat, že Intel nyní převezme bývalou roli svého soupeře, čili že se bude snažit konkurovat i cenou. Na druhou stranu daný Ryzen má o čtyři jádra navíc, takže Intel by prostě mohl zvolit částku, s níž na trh vypustil i model Core i9-10900K, čili 488 USD nebo nějakou velice podobnou. 
 
Na závěr ještě zmíníme jednu novinku, a to možnost využívat Quick Sync Video bez ohledu na to, zda je či není v systému samostatná grafická karta. Dříve byla tato funkce v případě nainstalované samostatné grafiky vždy vypnuta, ale nově ji bude možné využít.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama