Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.2.2024, Milan Šurkala, aktualita

Společnost Intel chce získat zpět vedoucí pozice ve výrobních procesech čipů a říká, že udrží plán 5N4Y, tedy 5 nových procesů během 4 let. Bude tu nový Intel 14A a pro Intel 18A má obřího zákazníka, firmu Microsoft.

Bison (885) | 23.2.202418:00
Intel na starých strojoch vo svojich FAB zastal v čase a nepohol sa, od kedy začal nakupovať moderné EUV stroje je zaujímavé, že sa už nepíše o problémoch vo výrobe ani o zdržaní pri vývoji, Pat do toho vniesol dynamiku a od vtedy má intel vo výrobe zaujímavé technológie, MTL nemá nič spoločné so starými FAB a nenašiel sa nik kto by našiel zásadné chyby v návrhu, v podstate je tu úplne nová firma ktorá preinvestuje 100Mld $ do výroby a nebude mať problém s cenami svojich procesorov na trhu. TSMC ide iným smerom pri vývoji ako Intel, čo je logické pretože neponúka vlastné čipy. Vlastné FAB sa v budúcnosti Intelu vyplatia a AMD môže tvrdo naraziť , pretože sa príliš spolieha na TSMC.
Odpovědět0  3
snajprik (1652) | 23.2.202410:58
Nazvy su pekne, len pruser je v tom, že Intel 4 je pomalši ako stary Intelacky 10nm.
Odpovědět2  3
HoCh (333) | 23.2.202417:11
No jestli je i u těch procesů stejný rozdíl mezi sliby a realitou, jako mají u procesoru, tak potěš koste.

Když Intel řídili šetřící ekonomové, přešel na EUV jako poslední. Teď stojí v čele inženýr, ktery tlačí technologie a snaží se přejít na high­-NA­-EUV jako první. Je ale otázka, jestli to bude stačit. To že má člověk ostřejší tužku, než ostatní, z něj Picassa ještě neudělá.
Odpovědět4  0
snajprik (1652) | 24.2.20247:29
USA zakazala dodanie EUVL strojov do azie, tak že všetky idu pre USA. Takto chce dosiahnuť prevahu v polovodičovej oblasti USA­(Intel­), problem je v tom že anici niesu tak dobry vo vyrobe masiek waferov ako šikmooky. USA to mysleli dobre že Taiwan ani Korea neuvidia nove EUVL stroje a tym sa USA­(intel­) stane znovu lidrom vo vyrobe, lebo len oni budu mať to najmodernejšie s Nizozemska.
Lenže sa trochu preratali a Čina vyvíja vlasny EUV stroj, proste stavaju atomovy reaktor s ktoreho pomocou filtrov ziskaju frekvenciu žiarenia kolo 1­-5nm o intenzite cca 1000W a s jedneho reaktora môžu napajat aj 20 takychto liniek pomocou dlhych svetlo vodivych rur a samozrejme po pri tom budu vyrabať aj elektrinu a teplo. USA sa s Ruskom a EU vysporiadali teraz je na rade azia na čele s činou, podla hesla ked nevieme bežať tak rychlo ako ostatny tak im prestrelime nohy a nik nas nepredbehne :D len aby sa to USA nevypomstilo a neprestrelili si sami vlastne koleno.
Odpovědět0  2
tombominos (1354) | 23.2.20249:55
Mne na tom prijde nejvetsi sranda to, ze na nem neohlasi v prve rade sama sebe :­))
Odpovědět4  2
burys14 (8) | 23.2.20248:04
Tak, vzhledem k tomu, že si Intel ty názvy procesu vymyslel podle pocitu, strategii může dodržet. Stačí poslechnout pocit a změnit název tak, aby to vypadalo lepší, než to ve skutečnosti je.
Odpovědět4  1
Pavel Matějka (1666) | 23.2.20248:14
A k tomu doplnit nějaký vznešený název technologie, použité třeba ke sledování produktivity nebo pro úklid odpočinkových prostor.
Odpovědět5  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.