reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel pozdrží nástup 10nm procesu, tedy i CPU Cannonlake

26.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel pozdrží nástup 10nm procesu, tedy i CPU Cannonlake
Společnost Intel má problémy s 10nm výrobním procesem, který chtěla v příštím roce využít pro výrobu procesorů generace Cannonlake, nástupců chystaných Skylake. Dává tak ostatním firmám příležitost k tomu, aby jej dohnaly.

Včera jsme se dozvěděli, že na příští rok si Intel chystá procesory Kaby Lake, které budou mít ke Skylake stejný vztah jako Haswell Refresh k Haswell. Kaby Lake tak můžeme označit také jako Skylake Refresh a je jasné, že půjde o 14nm čipy, které by měly zapadnout do stejné rodiny, čili Core 6. generace. Bylo tedy v podstatě jen otázkou času, kdy přijde informace o tom, že Intel pozdrží nástup další chystané generace, čili Cannonlake, která měla jako první využít 10nm výrobní proces. Oficiálním důvodem je to, že tento proces není ještě dostatečně vyspělý na to, aby nabídl dostatečnou výtěžnost.





Bude se tak asi opakovat situace s nástupem 14nm procesu, s nímž měl Intel také problémy a až ke konci minulého roku se mu povedlo dostat na trh první 14nm čipy Core M, jež následovaly v tomto roce mobilní Broadwell a těch pár desktopových přišlo na trh teprve nedávno. Intel tedy možná v příštím roce uvede na trh nějaké 10nm procesory a podaří se mu i nadále jet podle své strategie tick-tock a splnit předpoklady Mooreova zákona, ale čekejme spíše jen pár modelů, možná právě nástupců dnešních Core M.

Ostatně pozdržení nástupu 10nm procesu není vůbec překvapivé a lze předpokládat, že i pro ostatní firmy nepůjde o nic lehkého, i když nás doposud ujišťovaly (především TSMC), že dělají velké pokroky a příští rok budou mít hotovo. Musíme si zvyknout na to, že problémů bude stále více a zatím se ještě ani nikdo nedívá za hranici 7 nm, která by mohla být pro stávající křemíkové technologie konečná.

Firmy Samsung i TSMC tedy slibují, že již v příštím roce budou mít své 10nm procesy dostatečně vyspělé na to, aby s jejich pomocí mohly začít vyrábět. A zcela jistě si brousí zuby na to, aby mohly říci, že začaly vyrábět 10nm čipy dříve než Intel. Jenomže 10 nm není vše, jde také o rozměry samotných tranzistorů a jejich částí (Fin & Gate Pitch), které určují to, kolik se jich na daný prostor vejde. To jsme ostatně už zmínili v článku Výrobní technologie čipů: historie a současnost, kde je k vidění také následující obrázek, z nějž lze vyčíst, že ani pokročilejší technologie (TSMC 20nm vs 16nm FinFET) nemusí znamenat menší tranzistory.





Může tu být ale ještě jedno vysvětlení, které je trošku konspirační. Intel se teoreticky mohl rozhodnout pozdržet 10nm proces z toho důvodu, že si může dovolit vyčkávat. Dnes je jedinou společností, která může vyrábět vysoko taktované 14nm čipy. Tomu by mohl naznačovat fakt, že sešlo z nákupu vybavení v ceně 6 miliard pro izraelskou továrnu Intel Fab 28, které právě mělo být použito pro nástup 10nm procesu. Intel tento obchod dle KitGuru odložil na rok 2016.

Zdroj: KitGuru
reklama