reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Product Security Record: jsou už CPU Intelu méně chybové než AMD?

7.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Product Security Record: jsou už CPU Intelu méně chybové než AMD?
Intel ve své nové zprávě 2021 Product Security Report srovnává své produkty s konkurencí od AMD a dle předkládaných informací by měly procesory Intel obsahovat už méně chyb než právě CPU od AMD. V případě GPU je tomu ale jinak.
Intel 2021 Product Security Report si tak všímá, jak jinak, bezpečnosti produktů značky Intel, a to v přímém srovnání s konkurencí od AMD. Jde tu tak prostě o to, kolik chyb vztahujících se k bezpečnosti daných produktů bylo objeveno v posledním roce, přičemž může jít o různé náchylnosti k provedení útoků postranním kanálem, o nichž se mluví zvláště od doby, kdy se objevily notoricky známé exploity Meltdown a Spectre. 
 
 
Graf tak vyjadřuje pouze počet objevených chyb a v případě Intelu se tu rozlišuje, zda byly odhaleny interním šetřením, nebo v rámci programu Bug Bounty. V posledním roce je tak tento počet v poměru 16:31 ve prospěch Intelu, ovšem ten vcelku pochopitelně na základě toho neříká, že jeho procesory či platformy jsou bezpečnější, i když jsme si v předchozích letech zvykli spíše na to, že nově odhalené chyby jsou spojeny právě s jeho CPU spíše než s procesory od AMD. 
 
Jde tu ovšem pouze o počet odhalených chyb, nikoliv o jejich závažnost a navíc se musíme ohlížet také na další graf, který si všímá chyb v grafických produktech a tam už opět "vede" Intel, stejně jako v celkovém srovnání. 
 
Firmě Intel tu jde hlavně o to, že chce být dle vlastních slov transparentní v informování veřejnosti o odhalených a opravených chybách. Na to již reagoval Ian Cutress z Anandtechu, dle nějž nemá smysl porovnávat počty chyb, které byly opraveny, ale všímat si těch chyb, které naopak opraveny nebyly a které jsou stále přítomny i napříč procesorovými generacemi.
 
Navíc, jak už bylo naznačeno, jde tu pouze o počty chyb a je vcelku jedno, zda jich Intel či AMD bude mít deset, nebo sto. Důležitá je jejich závažnost, zneužitelnost nebo třeba i to, jak snadno jsou opravitelné a jaký dopad bude mít jejich oprava na výkon procesoru. Svou roli bude mít dokonce i to, že procesorů Intel ve světě funguje mnohem více než procesorů od AMD, a tak budou systémy s Intelem logicky i lákavější cíl pro kyberzločince. Je tu tak mnoho hledisek, a dle toho i mnoho způsobů, jakými lze na téma bezpečnosti procesorů x86 nahlížet a pár grafů nám nemůže poskytnout nic než zavádějící a zkratkovitý pohled.


reklama