Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prý urychlí vydání čipu Conroe

21.12.2005, Eagle , aktualita
Intel prý urychlí vydání čipu Conroe
Asi nejočekávanější čip příštího roku - Conroe - obsahující novou architekturu kombinující prvky jak z Pentií M, tak z Pentií 4, by se podle všeho měl objevit již v červenci příštího roku. Původní zprávy přitom hovořily až o konci roku,...
Asi nejočekávanější čip příštího roku - Conroe - obsahující novou architekturu kombinující prvky jak z Pentií M, tak z Pentií 4, by se podle všeho měl objevit již v červenci příštího roku. Původní zprávy přitom hovořily až o konci roku, konkrétně cca. říjnu. Společně s novým čipem by měly přijít na trh nové čipové sady řady i965 Broadwater, které podle neoficiální zpráv přinesou podporu pamětí DDR2-800 a které by měly nabídnout vyšší frekvenci FSB, na které Conroe poběží (hovoří se až o 1333 efektivních datových MHz).


Fotografie z magazínu The Inquirer

Za urychlením uvedení může stát potenciální problém, který se rýsuje nad čipy Presler. To jsou 65nm dvoujádrové procesory (složené ze dvou separátních čipů Cedar Mill) založené na stávající architektuře Pentia 4, které mají být uvedeny na počátku příštího roku. Problém spočívá v tom, že nová Pentia 4 eXtreme Edition 3.46 GHz (model 955) údajně již v nepřetaktovaném stavu významně hřejí na teploty kolem 80 stupňů Celsia. Čip je sice schopný dobrého přetaktování, avšak při testech v magazínu The Inquirer se i při minimálním zvýšení napětí o 0.025V a zvýšení frekvence na 4.26 GHz teplota měřená v BIOSu (tj. ve stavu relativního nevytížení) pohybovala kolem 90 stupňů. Takovéto chování již bylo potvrzeno z více na sobě nezávislých zdrojů, takže se nejedná o chybu jednoho kusu. Životnost takového čipu patrně nebude příliš velká, takže je možné, že Intel se pokusí co nejdříve uvést čip Conroe, který se má v typické spotřebě vejít do 65W, přičemž jeho výkon by měl být podobný či vyšší než u konkurenčního Athlonu 64 na stejné frekvenci.