reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Raptor Lake se povedlo přetaktovat na 8,0 GHz

9.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel Raptor Lake se povedlo přetaktovat na 8,0 GHz
Procesory Intel Raptor Lake mají poměrně solidní potenciál pro přetaktování. Už nyní se s nimi povedlo dosáhnout frekvence 8,0 GHz, kterou se v minulosti dařilo překonávat jen s několika málo procesory, např. Celerony D nebo AMD FX.
Frekvence procesorů rostou v posledních letech už docela pomalu, byť v poslední generaci jsme se u obou táborů AMD i Intel dočkali (resp. dočkáme) trochu většího nárůstu a procesory se začínají přibližovat 6GHz frekvenci. Navíc to vypadá, že v případě Intelu tu budeme mít procesory Raptor Lake s velmi solidním potenciálem pro přetaktování. Objevil se totiž screenshot z úspěšného pokusu o dosažení frekvence 8,0 GHz. Ta není ani při extrémním overclockingu příliš běžná a v historii bylo jen málo řad procesorů, které ji dokázaly překonat (např. Celerony D nebo AMD FX). Z moderních procesorů se nejvýš dostal Intel Core i9-10900K se 7,7 GHz.
 
Intel Core
 
Na již zmíněném screenshotu je záběr z CPU-Z s inženýrským vzorkem procesoru Intel Core i9-13900K, který běžel na frekvenci přesně 8000,0 MHz. Overclocker toho dosáhl vypnutím všech úsporných jader E-Core, vypnul také funkci Hyper-Threading. Chlazení pochopitelně nebylo pomocí vzduchu nebo vody, ale tekutým dusíkem. Zajímavá je hodnota napětí, která činila hodně vysokých 1,792 V. Otázkou ale pochopitelně zůstává, zda nejde o nějaký podvrh.
 
Připomeňme, že Core i9-13900K je procesor s 24 jádry a podporou 32 vláken (8 P-Core a 16 E-Core). Základní takt činí 3,0 GHz, Boost na všech P-Core činí 5,5 GHz, nicméně Boost na 1-2 jádrech může být až 5,8 GHz. Máme tu 68 MB cache paměti, 125W TDP PL1 a 253W PL2, v režimu Extreme Performance Mode by to mělo být až 350 W. Kolik bral procesor při tomto pokusu, to raději ani neodhadovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama