reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: rok 2016 bude rokem pamětí DDR4

20.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel: rok 2016 bude rokem pamětí DDR4
Intel na IDF zveřejnil statistiky i výhled do budoucna, který se týká pamětí DDR4. Ty se nyní s nástupem procesorů Skylake dostávají do mainstreamu a jde o vhodné načasování, když se podíváme na aktuální ceny na trhu.
Když si srovnáme na našem trhu cenu levných modulů DDR3 a DDR4 se shodnou kapacitou 8 GB, pak nám vyjde, že DDR3 pořídíme za cca 1200 Kč a DDR4 za 1700 Kč. Stále tu je tedy ještě znatelný rozdíl, ale to už není nic proti tomu, co bývalo, a to byly paměti DDR4 dosud na okraji zájmu, alespoň pro běžné uživatele. Aktuální dosud ve světě PC byly jen v případě procesorů Intel Core pro HEDT (Haswell-E), tedy hi-endových a drahých modelů. V mainstreamu jsou paměti DDR4 jen několik dní a přechod z DDR3 na ně by dle Intelu neměl trvat dlouho, i když ten musí nejdříve dostat na trh i slabší procesory Skylake, než je dvojice Core i7-6700K a 6600K, aby jejich rozšiřování opravdu nastartoval. A samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na notebooky, ale u nich je situace daleko jednodušší, neboť ty samozřejmě kupujeme vcelku a paměťové čipy navíc už bývají často nedílnou součástí jejich základních desek.





Dle Intelu tak již v příštím roce nastane situace, kdy výrobci začnou produkovat více pamětí DDR4 než DDR3, tedy s ohledem na srovnání celkové kapacity vyrobených paměťových čipů. Ještě na sklonku minulého roku to přitom bylo jen 5 % pro DDR4, a to především díky serverovým procesorům Intel Xeon E5 v3 “Haswell-EP”. Na konci tohoto roku to má být 15 procent a podíl bude tedy dále prudce stoupat, přičemž i nadále bude tahounem především trh se servery. Však co se týče pouze serverového trhu, na konci tohoto roku na něm budou mít paměti DDR4 už 60% podíl a o rok později to má být už 90 %.





Rozšiřování pamětí DDR4 v klasických desktopech bude pomalejší. V prvním kvartálu příštího roku se mají dostat na 20 % a až ve třetím kvartálu roku 2017 se podíl přehoupne přes 50 % a paměti DDR3 budou v menšině i zde.





V případě notebooků bude rozšiřování rychlejší, však v jejich případě nelze mluvit o možnosti postupného upgradu sestavy, ovšem ani v jejich případě nebude rozšiřování pamětí DDR4 tak rapidní jako u serverů, však u nich bude pochopitelně záležet především na cenách. Celkem ale mají paměti DDR4 v příštím roce opravdu začít dominovat a s tím je spojen také přechod na 8Gb paměťové čipy využívané pro stavbu modulů. Ty se budou v příštím roce montovat do bezmála poloviny všech paměťových modulů a v roce 2019 se ocitnou na 87 % všech modulů.

Zdroj: KitGuru
reklama