Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ruší IDF17 a vůbec celé Developer Forum

18.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel ruší IDF17 a vůbec celé Developer Forum
Každoroční IDF nás zásobovalo novinkami o tom, co si Intel chystá, jako naposledy například VR projekt Alloy. Nyní ale Intel ohlásil, že ruší nejen letošní ročník IDF17, ale s ním i vůbec celé Intel Developer Forum. Proč tak najednou?
Nedá se říci, že by nás tato zpráva mohla zcela překvapit, neboť Intel už dříve ohlásil, že letos nebude IDF17 v Číně (zbývalo San Francisco). Zrušení celého IDF ale přesto čekal asi málokdo, však jde o události s téměř 20letou tradicí, což ve světě IT znamená už věčnost. Nicméně možná právě proto je na čase formát daný IDF opustit a posunout se dál. Z toho je také zřejmé, že IDF bude něčím nahrazeno, ale otázka je čím.





Intel prozatím stačil slíbit, že letos dorazí do San Franciska a na podzim chystá novou událost. Tamní Moscone Center ale stále má v kalendáři událost rezervovanou pro Intel na dny 15. až 17. srpna. Ale to se pochopitelně může kdykoliv změnit.

IDF byly vždy příležitosti k představení nových produktů, jako procesorových rodin Skylake i nejnovějších Kaby Lake, dále z poslední doby řady SSD Optane, nebo zmíněného Project Alloy. Na těchto akcích se tak vývojáři, zákazníci a v důsledku široká veřejnost mohli dozvědět, co si Intel přichystal či přichystá nového, a tak je zřejmé, že k této komunikaci bude zapotřebí něco jiného a není vůbec jasné, jestli půjde alespoň o obdobu tradiční "trade show". Server Anandtech tak zkusil oslovit Intel o další podrobnosti.

Dle zástupců firmy bylo IDF zrušeno především proto, že samotný Intel v posledních dvou letech prodělal velkou transformaci a jak už víme, snažil se o změnu ze společnosti zaměřené především na PC v "datovou" společnost. Znamená to, že se Intel bude více věnovat serverům, AI, specializovaným FPGA, IoT, moderním automobilovým systémům, atd. To jsou všechno oblasti, jimž je věštěna světlá budoucnost plná růstu a velkých zisků, zatímco PC už delší dobu upadá a má vyhlídky přinejlepším na stagnaci. Ovšem i přesto je PC divize Intelu aktuálně stále bezpečně nejvýdělečnějším podnikem.

Nicméně vzhledem k této transformaci bylo rozhodnuto, že Intel potřebuje nové způsoby komunikace s odbornou veřejností (média, vývojáři, společnosti). Namísto velkých událostí typu IDF, které se týkaly všeho, co Intel dělá, tu tak budou menší a specializovaná setkání (možná i na více místech najednou), která budou často spojena s dalšími akcemi jiných firem. Znamená to, že pravidelně se opakující dny Intelu jsou pryč a nastupují menší nárazové akce.

Zdroj: Anandtech