reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel s AMD v boji proti nedostatku investují do výroby substrátů a pouzdření

29.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel s AMD v boji proti nedostatku investují do výroby substrátů a pouzdření
Nejsou to prostě jen kapacity továren na výrobu čipů, které nestačí dnešní poptávce po elektronických produktech. Jde i o nedostatek surovin či základních materiálů, jako je už tolikrát jmenovaný ABF a na to se nyní zaměří Intel a AMD.
Výrazně zvýšený zájem o počítačové komponenty, elektroniku, automobily a jakékoliv jiné zboží využívající počítačové čipy, tištěné spoje a jiný potřebný hardware pochopitelně způsobuje vyšší poptávku i po různých materiálech, z nichž se čipy a vše ostatní vyrábí. Jde také už o několikrát zmíněný ABF (Ajinomoto build-up film), čili izolační pryskyřice využívané v procesu pouzdření čipů pro propojení vnitřních obvodů čipu s konektory pouzdra. ABF se nyní už dlouhodobě nedostává a to je problém pro všechny výrobce čipů a všechny jejich zákazníky. I tomu se chce věnovat Intel a AMD, které dle Tom's Hardware investují do pouzdření a výroby substrátů. 
 
 
Právě potřebný ABF je dnes vyráběn pouze jedinou společností, jak ostatně naznačuje už označení materiálu. Jde o Ajinomoto Fine-Techno Co. a je zřejmé, že pokud tato firma nestíhá vyrábět, platí to samé i pro všechny výrobce čipů, kteří ABF využívají. Ovšem jak se dozvídáme, o výrobní kapacity samotného Ajinomota tu nakonec nejde (nebo už nejde?), nýbrž o firmy označované jako OSAT (OutSourced Assembly and Test), které takové materiály využívají. 
 
OSAT se zabývají právě pouzdřením čipů a následného testování a jejich služby využívají částečně i firmy, které mají vlastní kapacity pro pouzdření a pak samozřejmě i ty, které nemají vůbec žádné vlastní kapacity. Čili je tu jednoduše problém s tím, že OSAT firmy nestíhají a nemohou své linky rozšířit přes noc. Potřebují k tomu příslušnou výbavu, která nemůže být dodána hned, a tak je třeba počkat na rozšíření výrobních kapacit, což se týká třeba společnosti ASE Technology nebo Kinsus. 
 
Dle vyjádření Lisy Su (SeekingAlpha) hodlá AMD investovat do OSAT firem, aby jim pomohlo co nejdříve navýšit kapacitu pro pouzdření a testování čipů, v čemž budou pro AMD zřejmě ukryty i nějaké výhody, jako je vyhrazená kapacita. Právě AMD totiž už své vlastní kapacity pro pouzdření nemá, neboť je prodalo v roce 2016, kdy zoufale potřebovalo peníze. Nyní tak musí přijmout fakt, že OSAT firmy nedokáží poptávku uspokojit, za což dle Lisy Su mohou zanedbané investice. 
 
Poklud jde o Intel, pak ten samozřejmě vlastní zařízení pro pouzdření a testování má, a to v různých zemích, kde investoval zvláště v minulých letech, kdy potřeboval zvýšit celkovou kapacitu výroby. Ovšem právě i Intel do budoucna více využije služeb jiných firem, pokud jde o dodávky substrátů a naváže s nimi úzkou spolupráci, díky čemuž bude moci výrazně zvýšit svůj výstup už v tomto roce. 


reklama