Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se přibližuje k „Tera éře“

12.2.2007, Marek Štelčík, aktualita
Intel se přibližuje k „Tera éře“
Vědci společnosti Intel vyvinuli světově první programovatelný procesor, který v jediném čipu přináší výkon superpočítače. Tento 80 jádrový procesor není o mnoho větší než nehet na Vašem palci a vystačí si s menším množství energie než většina...
Vědci společnosti Intel vyvinuli světově první programovatelný procesor, který v jediném čipu přináší výkon superpočítače. Tento 80 jádrový procesor není o mnoho větší než nehet na Vašem palci a vystačí si s menším množství energie než většina soudobých domácích spotřebičů, konkrétně dosahuje výkonu jeden teraflops při spotřebě 62 wattů. Jedná se o produkt vývojového programu “Tera-scale computing”, jehož cílem jsou osobní počítače a servery s výkonem jeden teraflops, tedy bilion operací za sekundu. Technické detaily o tomto čipu budou zveřejněny tento týden na konferenci ISSCC (Integrated Solid State Circuits Conference) v San Francisku.




Výkon v řádu "Tera" přinese nové možnosti například v oblasti umělé inteligence, videokomunikace, fotorealistických her, multimediálních dat a rozpoznávání řeči v reálném čase a díky tomu se vědecké fantazie typu "Star Trek" mohou stát běžnou realitou. Jedná se tak o dosažení dalšího velmi významného milníku. Unikátní čip používá „dlaždicovou“ konstrukci, kde jsou malá jádra replikována jako „dlaždice“, což zjednodušuje návrh čipu s mnoha jádry a obsahuje rovněž architekturu podobající se mřížce umožňující vysokorychlostní komunikaci mezi jádry. Nakonec jen zabrouzdám do historie a připomenu, že poprvé bylo výkonu jednoho teraflops dosaženo společností v roce 1996 na superpočítači ASCI Red Supercomputer a tento počítač zabíral plochu 186 metrů čtverečních, pohánělo jej téměř 10 000 procesorů Pentium a k provozu potřeboval 500 kilowattů elektrické energie.

Zdroj: intel