reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Skylake: 6. generace ještě v tomto roce

21.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Skylake: 6. generace ještě v tomto roce
V této době plní stránky hardwarových magazínů, alespoň co se firmy Intel týče, informace o procesorech Broadwell, čili Core 5. generace. Ovšem ty budou asi brzy zapomenuty, protože ještě tento rok přijde generace šestá.
Intel stále dodržuje svou strategii tick-tock, což znamená, že v rámci svých procesorů střídá využití nového výrobního procesu a nové (či vylepšené) procesorové architektury. Procesory Haswell přinesly právě vylepšenou architekturu, takže Broadwell jsou v podstatě Haswell postavené na novém 14nm výrobním procesu. To je ovšem značně zjednodušeno, protože Broadwell nejsou prostým "die-shrink" procesorů Haswell. Nabízí například nová grafická jádra, která představují oproti starší generaci výrazný výkonnostní nárůst. Nicméně od generace Skylake můžeme očekávat výraznější změny a po jejím příchodu se také budeme moci těšit na podrobnosti o vyvíjeném 10nm výrobním procesu.





Co se týče generací, pak Skylake by měl v tomto roce svést souboj s novou architekturou AMD, která je známá pod označením Zen. Doufejme, že se AMD pochlapí a přijde se skutečně konkurenceschopnými procesory. Jistým příslibem toho je Jim Keller, který se zasloužil o vývoj velmi úspěšných procesorů Athlon 64 a generace K8. Ten se do AMD vrátil v roce 2012 a od té doby pracuje právě na Zenu.

Intel již dříve uvedl, že nehodlá zpomalit vývoj generace Skylake jen kvůli tomu, že měl problémy s nástupem 14nm výrobního procesu, kvůli čemuž se opozdily i Broadwell. Tento rok nás tedy čeká dvojnásobný nášup procesorů Core, takže zatímco mobilní Broadwell-U (bez ohledu na Core M) byly představeny na začátku roku na CES 2015, Skylake přijdou na řadu někdy v jeho druhé půli, a prý již v tzv. back-to-school season, čili na konci prázdnin. A jako příznivci desktopových počítačů doufejme, že Intel někdy mezi tím představí právě i desktopové verze procesorů Broadwell, však jinak by byla čipsetová Intel 9 Series v podstatě zbytečná.

Generální ředitel Intelu Brian Krzanich slíbil, že Skylake přinesou řadu inovací a možností, což je přesně ten důvod, proč jejich představení nechce uměle zdržovat. Zdá se přitom, že na Intel nic a nikdo netlačí, však nejbližší konkurenci v architektuře x86 má u AMD a to má v současnosti dost problémů samo se sebou, ovšem nastoupila konkurence nová, a sice ARM. Po dlouhá léta stály tyto dvě architektury jen vedle sebe a v podstatě se nijak neovlivňovaly, ale to už dávno neplatí. Intel se tak musí snažit, aby měl co nabídnout i v mobilním sektoru, kde to mají procesory x86 přeci jen těžší.

Intel prozatím ještě mlčí o tom, co konkrétního si v rámci Skylake připraví, takže nemáme k dispozici žádné informace o modelech procesorů. Jisté také je, že procesory Broadwell a ani Haswell po nástupu nové generace jen tak nezmizí z trhu mávnutím proutku, takže v tomto roce si budeme moci vybírat přinejmenším mezi třemi generacemi CPU Core. Však například i HP si pro tento rok připravilo zbrusu nové variace na Intel NUC, které jsou postaveny na procesorech Haswell. Broadwell mají mít navíc podobnou životnosti jako Skylake.

Dalším krokem bude přechod na 10nm proces, což znamená nástup nové generace procesorů s kódovým označením Cannonlake. Půjde tedy o další vývoj ve strategii tick-tock, takže Cannonlake jsou pro Skylake to, co jsou Broadwell pro Haswell. Intel však o tomto tématu zatím také mlčí a Krzanich slíbil pouze to, že nové informace se dozvíme na setkání investorů, které je plánované až na listopad.

Zdroj: Hexus.net
reklama