reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Speed Shift: rychlejší náhrada Speed Step přijde již brzy

9.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Speed Shift: rychlejší náhrada Speed Step přijde již brzy
Dnešní procesory zcela běžně upravují svou pracovní frekvenci a napájecí napětí v závislosti na aktuální zátěži. Anandtech se nyní podíval na to, jak dobře pracuje technologie Speed Shift, která u nejnovějších modelů Intel nahrazuje Speed Step.
Není tedy nic nového, že procesor reaguje na aktuální potřebu výkonu nastavením určitého taktu a napětí. Vychází se přitom ze základního nastavení taktu, který může být na jednu stranu navýšen s pomocí Turbo Boost, nebo naopak snížen s pomocí funkce, kterou jsme znali jako Speed Step (nebo celým názvem EIST - Enhanced Intel SpeedStep Technology). V případě procesorů Intel je obvyklé, že si operační systém od procesoru sám vyžádá určitou výkonnostní úroveň označovanou jako P-State (Performance State), na niž se procesor nastaví. Je totiž zřejmé, že procesor nepotřebuje celou dobu pracovat na maximální frekvenci a díky EIST mohou CPU Intel značně šetřit energii a v případě mobilních verzích i baterii, přičemž uživatel zase může získat tišší PC.





Nejnovější generace procesorů Intel, čili Skylake, však může využít další technologii, která se týká různých výkonnostních stavů a jejich využití. Jde o Speed Shift, jež dokáže s využitím podpory ze strany operačního systému vrátit ovládání pracovní frekvence a nastavení napětí zpět procesoru. V tom můžeme ihned vidět jeden potenciál, a to vyšší pohotovost, či chcete-li kratší odezvu při přepínání na různé frekvence. O Speed Shift jsme se ale dosud mohli bavit jen v teoretické rovině, protože zatím chyběla jedna nezbytnost, a to podpora ze strany operačního systému, který musí být schopen předat procesoru kontrolu nad jeho takty a napájením. Oficiální patch s podporou Speed Shift pro operační systém Windows 10 přijde někdy v tomto měsíci, ovšem na Anandtech se rozhodli tuto funkci vyzkoušet již nyní a zjistit, jaký dopad má na reálný výkon i spotřebu. Od Intelu totiž získali příslušný patch, aby nás mohli trošku navnadit naměřenými výsledky.





Intel Speed Shift tedy slibuje mnohem rychlejší ovládání pracovní frekvence a napětí, čili procesor by měl na vyšší či nižší takt přepnout dříve, což se má logicky projevit na celkovém výkonu i spotřebě. Jak ukazuje obrázek z prezentace Intelu, Speed Shift má být cca 2,5x rychlejší než Speed Step s P-States. Rychlejší bude i přechod z klidového stavu na maximální frekvenci, a to zhruba za 35 ms, přičemž dříve to trvalo plných 100 ms.





Je tedy zřejmé, že Speed Shift nebude mít znatelný vliv na výkon v případě, že jej potřebujeme dlouhodobě, čili například při renderování. Pokud ale je výkon zapotřebí na krátkou dobu, tedy nárazově a často, pak by se Speed Shift měl projevit mnohem více. Nyní již k samotnému testování.

Redaktoři serveru Anandtech pro tento účel využili Intel Core i7-6600U se základním taktem 2,6 GHz a turbem 3,4 GHz, který může jít v klidovém režimu až na pouhých 400 MHz (u starších procesorů vidíme spíše 800 MHz). Procesor má tedy široké rozpětí frekvencí v rozsahu plných 3 GHz, takže pokud se má na nějakém Skylake nový Speed Shift projevit, bude to tento.





Podívejme se tedy na některé výsledky z provedených testů, které ukazují, že Speed Shift v žádném případě není technologie, jejíž přínos by byl zanedbatelný. Pochopitelně ale záleží na typu testu. Zatímco v případě PCMark 08 je rozdíl jen malý pak v ostatních javascriptových testech provedených v prohlížeči Microsoft Edge je už dopad o poznání větší a v takovém WebXPRT 2013 se Speed Shift ukazuje v plné síle. Může za to především součást testu Photo Enhancement, kde byl zaznamenán 50% nárůst výkonu.







Co se týče spotřeby, zde by měl Speed Shift díky schopnosti rychleji podtaktovat procesor a snížit jeho napětí také mít čím přispět. Dle Intelu ale tato technologie nemá mít tak zásadní vliv na spotřebu či výdrž baterií, což bylo potvrzeno, neboť rozdíl nečinil ani jedno procento, takže byl zanedbatelný. V testu neměřili samotnou spotřebu, což by bylo vzhledem k povaze testu složité, ale výdrž baterií notebooku vybaveného testovaným procesorem.

Speed Shift je tedy jednou z více novinek, které představily procesory Skylake, ovšem tuto jsme nemohli dosud využít. Jedná se tedy o další střípek, který novou generaci odliší od té předchozí. Podpora by již měla být zahrnuta v testovací verzi systému Windows 10 Insider build 10586, čili ji opravdu můžeme očekávat již v tomto měsíci. Více grafů s výsledky naleznete na samotném serveru Anandtech.

Zdroj: Anandtech
reklama