reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Zpráva polského serveru PurePC o údajné dohodě mezi Intelem a NVIDIÍ, která by odřízla AMD od možnosti využívat jeho APU v noteboocích s výkonnými kartami GeForce, se pochopitelně ihned rozšířila. A přiměla také Intel k reakci. 
Hirogen (142) | 22.1.202111:49
je Intelu jedno s čím se páruje jeho CPU, ale komu to není jedno je nVidia. Pokud nějaká dohoda existovala, tak spíš mezi nVidií a výrobci NTB.
Odpovědět4  0
RadecekH (810) | 22.1.202112:05
Tak, tak. Intel by se mohl dohadovat s nVidii jak by chtěl, ale pořád ani jeden z nich ty notebooky nedělá, takže by to musela být dohoda ještě s výrobci notebooků a navíc se všemi najednou. Že tohle pochopit je nad mentální schopnosti některých diskutérů, se ještě dá pochopit. Smutné je, že je to evidentně nad mentální schopnosti pánů novinářů, kteří o tom píšou.
Odpovědět2  4
Dedecekhribecek (178) | 22.1.202119:37
Koukám jak si na Vás právě Ti mentálně méně schopní diskutéři zbaběle chladí žáhu. Jak se říká ­"komu není z hůry dáno v apatéce nekoupí­".
Odpovědět0  2
Hirogen (142) | 22.1.202114:13
Dodatek, který se mi v editaci smazal:
nVidii by mohlo být na oplátku jedno, s jakým CPU se páruje, ale to není pravda. AMD má poměrně výkonné GPU v procesorech a lowend nVidie pak nedává smysl. Ne, že by se to nedělalo, ale je to úchylný.
Vzhledem k tomu, co předvedla nVidie s označením ­"gaming­" u výrobců grafik pak dává tušit, od kud nyní táhne vítr.
Odpovědět4  0
Grew (7) | 22.1.202114:23
Jestli ono to nebude v zajmu intelu, protoze chce ­"poskodit­" AMD v jakekoliv rovine, at uz jde o CPU, nebo GPU, protoze i kdyz ho poskodi v rovine GPU, tak ve vysledku si tim celkove pomuze i v rovine CPU...
Odpovědět0  0
Neverminde (359) | 22.1.202111:17
Intel i Nvidea jsou jen ti,kteri se na trhu snazi vydelat na lidech nehorazne penize. AMD aspon mysli na hrace. Ale Nvidea a intel jsou jen prospecharii a podovdnci co manipuluji trhem.
Odpovědět4  4
hl.hl (293) | 22.1.202113:57
To muselo dát hroznou námahu toto vyplodit.
Odpovědět2  4
Dedecekhribecek (178) | 22.1.202119:52
Víte, že vydělat na lidech nehorázné peníze je cílem všech firem? To jestli vydělají nebo ne to je na zákaznících. Jinými slovy kdyby zákazníci nechtěli tak nic nevydělají. V případech jak Intelu tak Nvidie mohou kupovat u konkurence.
Odpovědět2  1
Pavel Matějka (1578) | 22.1.202110:27
Odpovědět0  0
Dedecekhribecek (178) | 22.1.20219:27
Tenhle článek mi připadá poněkud konspirativní. Intel měl a stále má hromadu nástrojů jak zadupávat AMD to země a byly a jsou účinné i známé. Nějak nevidím co by získal kdyby do tohohle holportu přibral Nvidii a ještě s ní měl dohody proti AMD. Navíc si říkám proč se to provalilo zrovna na východě? Proč jenom na noteboocích?
Odpovědět2  3
Milan Šurkala (4501) | 22.1.202111:31
Zda to je či není pravda, nechme stranou. Nevíme, to zveřejnění je také podezřelé... Nicméně předpokládejme na chvíli, že to pravda je. Proč na noteboocích? Protože tam se něco takového dosahuje lépe než na PC, které si lze snáze skládat dle libosti ­(počet výrobců je na NTB výrazně více omezený ­- mobilní CPU se dodávají výrobcům NTB, nejdou na volný trh­). Takže to, proč na noteboocích, dává smysl. Co by tím oba získali, není až tak nelogické. Pokud se zamezí vzniku high­-endového NTB AMD CPU + Nvidia GPU, tak všechny high­-endové herní NTB budou mít Intel. Takže motivace Intelu by byla, myslím, naprosto jasná.

Nvidia by to měla vcelku jedno, tam ta motivace tak jasná není. AMD nemá high­-endové GPU pro NTB, takže ta by prodala GPU do takového NTB jak s CPU AMD, tak s Intelem. Nicméně AMD tehdy bylo pro Nvidii větší soupeř než Intel, takže poškodit AMD na roli CPU může současně omezit jeho prostředky pro vývoj nových GPU, které by Nvidii lépe konkurovaly v budoucnu. Takže motivace Nvidie by zde mohla být také ­(zamezení konkurenceschopnosti soupeře na poli GPU do budoucna, aby si zde ochránila zisky­).
Odpovědět6  1
Dedecekhribecek (178) | 22.1.202119:30
Nepřesvědčil jste mne ani v jednom případě.

Tvrdit že PC se skládá lépe než NB může snad říci jenom člověk který si neuvědomuje, že montáž PC a notebooků je u výrobců prakticky srovnatelná. Zkuste si někdy rozebrat značkové PC a pochopíte o čem mluvím.

Ale proč by Intel do politiky vůči výrobcům přibral Nvidii? Doteď trestal zákazníky kteří montovali i AMD různými zlomyslnostmi nebo naopak motivoval svoje věrné výrobce. Vzpomeňte si na grafiky Intelu kterými zaplevelili PC i notebooky. Konkurenta Nvidii do takového holportu přizvat je pro Intel nevýhodná blbost. Smysl by to možná dávalo jenom u mála typů hráčských NB nebo PC.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4501) | 23.1.20219:30
"Tvrdit že PC se skládá lépe než NB může snad říci jenom člověk který si neuvědomuje, že montáž PC a notebooků je u výrobců prakticky srovnatelná. Zkuste si někdy rozebrat značkové PC a pochopíte o čem mluvím. ­"

No já sice vím, o čem mluvíte, ale Vy vůbec netušíte, o čem mluvím já, přitom je to tam napsáno. Já totiž vůbec nehovořil o montáži. Nejde o snadnost a srovnatelnost montáže, ale o snadnost a dostupnost komponent. Vždyť tam přeci mluvím o nedostupnosti komponent pro mobilní zařízení na volném trhu. Ne o montáži. Viz ­"mobilní CPU se dodávají výrobcům NTB, nejdou na volný trh­".

Trh s PC: jednak je tu klasický prodej komponent, takže si každý uživatel složí kombinaci CPU a GPU dle libosti. PC sestavy dělají stovky firem, vždyť i každý větší prodejce má svou řadu sestav. Uživatel i jakýkoli prodejce nebo menší výrobce sestav si snáze postaví cokoli chce, aniž by mu do toho Intel nebo Nvidia mohli jakkoli kecat. Nepředpokládám, že komponenty do Alza PC půjdou přes stejné prodejní kanály a za stejné ceny jako tytéž komponenty např. pro sestavy Dellu. Na druhou stranu u notebooků existuje v podstatě jen OEM trh. O to jde. A na OEM trhu má Intel přeci jen silnější pozici v tom, komu a za jakých podmínek dodávat. Stačí v případě neuposlechnutí třeba jen ­"neposkytnout slevu­". A rázem budou všechny sestavy výrobce NTB dražší, což bude více bolet toho výrobce než Intel. Když to přeženu, na to stačí ceník s hvězdičkou.

"Ale proč by Intel do politiky vůči výrobcům přibral Nvidii?... Smysl by to možná dávalo jenom u mála typů hráčských NB nebo PC.­"

A není tato kauza snad právě o hráčských NTB? Takže jste si sám odpověděl :­-­)

Vždyť to dává smysl pro oba ­(tím neříkám, že je to pravda, ale že dává smysl, kdyby to pravda byla­). Když se Intel dohodne s lepším výrobcem GPU pro notebooky, tak oba poškodí hlavního konkurenta na svém poli. Intel na poli CPU, Nvidia na poli GPU. Výkonný herní NTB bude s Nvidií, protože AMD nemá adekvátní GPU. Když tímto zajistíte, že tam bude vždy navíc i Intel CPU, má Intel vyhráno. Koho jiného by měl Intel přizvat? Právě Nvidia se nabízí jako jediná, protože Nvidia je ta, kdo má produkt, který nemá nikdo jiný. AMD asi zvát nebude, když proti němu bojuje. A sám bez Nvidie to neudělá, protože ani on nemá high­-endové mobilní GPU.

Ale zároveň svým způsobem vyhrává i Nvidia. Každý, kdo si koupí herní NTB, bude mít kombinaci Intel+Nvidia. Tedy nepřihraje AMD na poli CPU, což se proti Nvidii může obrátit později na poli GPU. Když si bude kupovat další počítač­/NTB, co si asi koupí? Tohle je i psychologie. Kdyby měl CPU AMD + GPU Nvidia, tak když příště uvidí AMD GPU, tak... AMD už měl, tak proč ne znova? Ta psychologická bariéra koupit AMD bude nižší, když měl předtím AMD ­(sice jako CPU, ale jde o tom, že tu značku zná, používá­).

Lidé rádi zůstávají u svých značek. Lidé si rádi omlouvají svou volbu na základě oblíbenosti. Vzpomeňme třeba na Apple. Já to viděl často i na DM. Lidé se mě ptali, jaký Canon si mají koupit. Neptali se na fotoaparát, ale na Canon. Rozhodovali se mezi naprosto nesourodými kategoriemi, ultrazoomem s malým čipem, zrcadlovkou se základním seťákem, ani jedno neodpovídalo tomu, co chtěli fotit, ale důležité bylo... Canoooon. Když jsem se jich ptal, proč to musí být Canon, tak odpověď obvykle byla ­"protože mám teď Canon.­" Uvědomte si, kolik produktů kupujete jen dle značky ­(nebo okruhu značek­) a ne kvůli jejich objektivním vlastnostem. Kolikrát značce přisuzujete vlastnost jen subjektivně. Auta. Totéž. Někdo si prostě koupí jen VW a bude argumentovat spolehlivostí, ačkoli se v žebříčcích spolehlivosti většina jeho modelů propadá a sám sype do oprav desetitisíce. A to vše ještě dnes stojí na pověsti z 80. a 90. let. Podobné věci a důvody najdete všude. Někdo si nikdy nekoupí Peugeot, protože je to Francouz, ale o dům vedle máte rodinu, která si kupuje jen Peugeoty.

Vždyť to vidíme i tady. Člověk by čekal, že tu budou lidé, které budou zajímat skutečné vlastnosti CPU a GPU. A co vidíme? Vidíme tu dva fanatické tábory, kde výhody svého řešení zveličují a problémy neuznávají, a totéž funguje i naopak. Když ani nadšence do IT nezajímá, jaká je pravda, a zkreslují si ji podle toho, jaké značce fandí, co udělá běžný uživatel? Ten věděl, že ve svém našlapaném herním děle měl Intel a Nvidii, na nějaké AMD zapomněl, tak si ho příště nejspíš nekoupí ani jako CPU ani jako GPU.

Bohužel pro oba se Ryzeny povedly natolik a jejich obliba postupem času stoupla natolik, že už to nelze ignorovat a s něčím takovým nemohou počítat. Tím také neříkám, že to tak je, ale že motivace pro takovou dohodu by tu byla docela jasná. Zejména pro Intel.
Odpovědět1  0
Dedecekhribecek (178) | 25.1.20219:07
Pane Šurkale když napíšete ­"Protože tam se něco takového dosahuje lépe než na PC, které si lze snáze skládat dle libosti ­" tak píšete o výrobě. Proto tomuhle ­"Nejde o snadnost a srovnatelnost montáže, ale o snadnost a dostupnost komponent.­" Vašemu otáčená na dostupnost moc nevěřím.

Promiňte ale přešla mne po tom chuť číst i pochopit co chcete v tomhle chuchvalci sdělit.
Odpovědět0  1
Pavel Matějka (1578) | 22.1.20218:23
uzavřeli nějakou úplně jinou dohodu ­(v témže smyslu­). A ty částky taky nesedí. :­-)
Odpovědět2  1
Hnizdo (433) | 21.1.202122:27
Renoir? Neříkal linus tech tips v té době, že AMD absolutně nestíhá dodávat? Že hlavní výhoda notebooků s Intelem je že jdou koupit? Já jsem čekal kdy to někdo zkusí hodit na Intel...
Odpovědět1  5
PDSFab (252) | 21.1.202119:26
Smrdí to, ale ak by to bola pravda, tak by to na žiadnom papieri nebolo. Intel by zase urobil špeciálne zľavy pre OEM výmenou za max 2060 s AMD, ale pár kusov som videl s 2070 asi Eurocom neviem už. A mimochodom to, že je to kvôli Pcie 3.0x8 je kravina, lebo taký SCAR 17 s i7­-10875H + RTX 2080 super je toho príkladom. Proste smradľavá korporácia kope okolo seba, nič nové.
Odpovědět1  2
blue.sun (268) | 21.1.202121:27
No neříkal jsem to? :­-D :­-D
Odpovědět1  4
blue.sun (268) | 21.1.202119:01
se jednoznačně prokázalo, že tomu tak nebylo, AMD sekta bude mít tak jako tak jasno...
Odpovědět1  10
wrah666 (6205) | 21.1.202119:15
Btw: myslíte, že by se dobrovolně přiznali? Vždyť by to obnášelo žalobu a pokuty za minimálně jednotky miliard USD. ­(neříkám, že mám jisto, že v tom jedou. Jejich styl by to byl. Na druhou stranu, TOHLE dohodnout a pak by to ruplo, tak je následkem hodně velký průs..r­)
Odpovědět8  2
blue.sun (268) | 21.1.202121:26
V dnešní době by se spíš přiznali, protože mediální obraz kajících se hříšníků bude v očích běžné ­(zejména americké­) veřejnosti pozitivně přijímaný. Nadšenci si zanadávají, část řekne, že od Intelu a NVidie už nikdy nic nekoupí ­(aby za pět let s radostí tenhle slib porušili­), a voda poteče dál...
Odpovědět3  5
detrhomer (33) | 21.1.202117:53
Se dalo čekat,když Intelu teď AMD vypálilo rybník,že opět začne podvody :D
Odpovědět5  3
RadecekH (810) | 21.1.202117:48
Poradím vám. Tu adresu dejte do google vyhledavače a ťukněte na Archiv. A ejhle původní znění je na světě.
Psalo se v něm toto:
Не берёмся судить о популярности польского ресурса PurePC.pl в мировых масштабах, но порождённая им тема затронула интересы корпорации Intel, которая в итоге и обратилась к нам с просьбой опубликовать официальные комментарии по ситуации, описываемой в исходной публикации.
Напомним, что польский ресурс со ссылкой на анонимные источники из числа производителей ноутбуков сообщил о наличии сговора между Intel и AMD, который в прошлом году препятствовал появлению на рынке игровых ноутбуков на основе гибридных процессоров AMD Renoir и дискретной графики NVIDIA старше GeForce RTX 2060.
По словам Елизаветы Степановой, представляющей интересы Intel в медийном пространстве на российском рынке, описанная в исходной публикации договорённость в действительности не имела места, поскольку корпорация выступает за честное и профессиональное ведение бизнеса. Польский ресурс базировал свои заявления на слухах, которые могут не соответствовать реальности.
Odpovědět0  3
xls (62) | 21.1.202121:02
Intel: ­"Polský zdroj založil svá tvrzení na zvěstech, které nemusí odpovídat realitě­".

Tj. nemusí, ale mohou. V podstatě to ani nepopírají, ale ještě na stole neleží důkaz.
Odpovědět5  2
RadecekH (810) | 21.1.202121:22
Otázkou spíše je, proč by americká firma zveřejňovala svá oficiální stanoviska přes nějakou nicku z nějaké ruské PR agentury. Případně obráceně, jak by nějaká nicka z ruské PR agentury mohla vědět, jestli má Intel nějakou dohodu s nVidií.
Pravděpodobně k témuž názoru došli i páni redaktoři zmiňovaného serveru a článek smahli.
Ale chápu, že pro lidi jako vy, je věc naprosto jasná, viz vaše první věta, která vkládá do úst Intelu něco, co možná řekl někdo, kdo s Intelem má společného opravdu pramálo.
Odpovědět1  4
DarkRichelieu (1230) | 22.1.20217:46
Pokud už by v té spekulaci něco bylo, tak by to stejně stáhli kvůli špatné formulaci. I kdyby to byla ­"nicka­" odkudkoliv.
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1230) | 22.1.20217:42
Přesně ­"nemusí­" odpovídat realitě, je samo o sobě pobuřující :D
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.