reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel údajně zrušil vývoj NUC 12 Performance s Alder Lake, budou tu dražší Pro

11.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel údajně zrušil vývoj NUC 12 Performance s Alder Lake, budou tu dražší Pro
Trh s minipočítači NUC a jejich klony ze zdá být už delší dobu trošku zatuchlý, přičemž nyní nám k tomuto pocitu nepřidá ani zpráva o tom, že Intel měl údajně zrušit vývoj chystaných NUC 12 Performance s procesory Alder Lake. 
Počítače NUC, ať už jde o samotné originály od Intelu nebo jejich verze v podobě Gigabyte Brix či Asus Mini PNxx, jsou známy i tím, že přicházejí v celé škále velice podobně vypadajících modelů, které se ale mohou značně lišit svou cenou i výbavou. Je přitom obvyklé, že mezi levné modely se posouvají stárnoucí verze, takže není žádný problém najít na trhu stále hojně nabízené mini PC s procesorem Intel Braswell, který nevyvolával nadšení ani v roce 2016, když byl ještě aktuální. A vypadá to, že Intel se nyní bude zdráhat posunout celé spektrum svých NUC do éry moderních Alder Lake. 
 
 
Zatímco nedávno ohlášené NUC 12 Extreme využijí dokonce desktopové procesory Alder Lake-S, modelů NUC 12 Performance se údajně nedočkáme. Přitom právě ty patří mezi ty opravdové NUC, čili malé krabičky, které je možno přimontovat i na monitor, přičemž NUC 12 Extreme je spíše alternativa pro desktop s deskou Mini ITX. 
 
NUC 12 Performance by už měly využít mobilní verze Alder Lake, respektive spíše ultramobilní se sníženým TDP. Mělo jít ostatně o nástupce NUC 11 Performance s procesory Tiger Lake-U, které ovšem Intel před několika týdny oznámil, že už je nebude nabízet. Ty přitom byly původně určeny jen pro Asii, i když se do Evropy přesto dostaly a aktuálně se stále dají koupit i u nás. 
 
Nemá to ale znamenat, že tu žádné klasické NUC 12 nebudou. Intel si prý chystá NUC 12 Pro "Wall Street Canyon", čili dražší verze v pěti provedeních: vPro s i5 a i7 a normální CPU i3, i5 a i7 a jako obvykle budou nabízeny nízké verze nebo vyšší, které budou vybaveny i 2,5" pozicí. Navíc k nim dostaneme i modul se čtečkou SDXC či SD Express a ví se také o dvou portech HDMI (8K@60Hz a 4K@60Hz).
 
Intel tak zřejmě ruší modely Performance kvůli tomu, aby měl k dispozici potřebné procesory pro dražší modely Pro. Znovu ale upozorňují, že tato informace nebyla oficiálně potvrzena, ale pokud bude, asi se od Intelu nedočkáme moderních NUC za rozumné ceny. 
 


reklama