reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal Tiger Lake-H s 8 jádry, přijdou v druhém čtvrtletí

19.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal Tiger Lake-H s 8 jádry, přijdou v druhém čtvrtletí
Včera Intel dle očekávání prezentoval na GDC Showcase 2021 jednak procesory Rocket Lake-S, které ale byly představeny už dříve v tomto týdnu. Půjde nám tak nyní o další novinku, a sice Tiger Lake-H, první 8jádrové 10nm procesory pro PC. 
Intel Tiger Lake-H s osmi jádry přijdou na trh někdy v druhém kvartálu, takže lze počítat s tím, že půjde nejspíše o čas Computexu, který obvykle probíhá na začátku června. Aktuálně se přitom stále platí, že prvního června opravdu odstartuje Computex ve své obvyklé podobě a že nepůjde o virtuální událost. Tak uvidíme. 
 
 
Procesory Tiger Lake-H tak jako první Core pro PC vyráběná 10nm procesem nabídnou až 8 fyzických jader. Půjde o nové Core i9, i7 a také i5 s konfigurací 4C/8T až 8C/16T a takty 5GHz. To se týká turba na více jádrech, čili dle definice alespoň dvou. Nejvýkonnější Tiger Lake-H budou mít TDP 45 W, což platí pro modely se 6 a 8 jádry, zatímco 4jádrové budou mít TDP 35 W. 
 
Pak se můžeme těšit na 20 linek sběrnice PCIe 4.0, čili nejspíše 16 pro grafiku a 4 pro moderní SSD a podporu WiFi 6/6E a Thunderboltu 4. 
 
prototyp notebooku Intel s Core i9-11980HK
 
Do čela celé nové rodiny se postaví procesor Core i9-11980HK založený na jádrech Willow Cove a logicky právě tohoto procesoru se bude týkat ona 5GHz frekvence na více jádrech. Intel zatím předvedl ukázkový notebook vybavený tímto procesorem, na němž běžela hra Total War, jež je známa svými nároky na výkon procesoru. 
 
 
Prezentaci si můžete prohlédnout díky přiloženému videu, přičemž část s procesory Tiger Lake-H začíná krátce přes 18. minutou. 


reklama