Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel urychluje vývoj superpočítačů

14.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Intel urychluje vývoj superpočítačů
Intel ještě před zahájením veletrhu Supercomputing 2006 (11.-17.11. Tampa, USA) představil nové produkty a technologie pro výrobce, integrátory a programátory systémů, kteří se podílejí na výrobě rychlejších a prostorově méně náročných superpočítačů....
Intel ještě před zahájením veletrhu Supercomputing 2006 (11.-17.11. Tampa, USA) představil nové produkty a technologie pro výrobce, integrátory a programátory systémů, kteří se podílejí na výrobě rychlejších a prostorově méně náročných superpočítačů. I díky tomu může vývoj dále pokračovat, jak naznačuje srovnání deset let starého superpočítače s 9000 procesory Intel Pentium Pro (140m2, 1,8 Teraflop, spotřeba 800 000W) a dnešního clusteru se 44 čtyřjádrovými procesory Intel Xeon 5300 Clovertown (1,5m2, 10 000W), který má srovnatelný výkon.



Nejnovější technologické inovace společnosti Intel umožnily vznik nových výpočetních modelů a zařízení, která nebyla dříve ve světě špičkových HPC systémů myslitelná. Tímto způsobem se otevírají cesty k novým vědeckým objevům, produktovému designu a simulacím, které povedou k dalším inovacím po celém světě. V uplynulých letech jsme byli svědky vývoje prvních osobních superpočítačů, zdvojnásobení hustoty skříňových serverů a nárůstu využití největších a nejvíce škálovatelných průmyslových systémů s dvoujádrovými procesory Intel Itanium a Intel Xeon,“ uvádí Boyd Davis, ředitel marketingu Server Platform Group společnosti Intel.

Tento měsíc tedy Intel uvede standardizované procesory se čtyřmi jádry určené pro dvoucestné servery - výše zmíněné Intel Xeon 5300. Ty by měly dle Linpack benchmarku přinést více než 6x větší výkon než HPC jednojádrové procesory Xeon.*

Novinkou jsou rovněž další nástroje pro clusterování - Intel Cluster Toolkit 3.0 a Intel Cluster OpenMP pro kompilátory Intelu. Ty jsou určeny pro vývojáře hledající podporu pro přechod na clustery s vícejádrovými procesory. Nový Intel Cluster Toolkit obsahuje několik softwarových produktů, jako například nové verze Intel MPI Library, Intel Math Kernel Library Cluster Edition a Intel Trace Analyzer and Collector. Cluster OpenMP zase rozšiřuje OpenMP na distribuované paměťové clustery a podporuje rozšíření této programovací metody u vícejádrových procesorů. Pro další infomace využijte odkaz na zdroj článku.

* Intel S5000PAL s dvěma Quad-Core Intel Xeon Procesory 5355, 8GB FBDIMM DDR2 5300, Red Hat Linux AS4 update 4 (LINPACK Intel MKL 9.0 reporting 64 gigaflops at 30K matrix size)

Zdroj: Intel