Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí Pentium Extreme Edition 965

25.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvádí Pentium Extreme Edition 965
Společnost Intel uvádí na trh procesor, jež má převzít roli vlajkové lodi Intelu. V přetaktované verzi na 4,26GHz se dodává v počítači Dell XPS 600 Renegade o které jsme vás již informovali. My se však pojďme nyní podívat stručně na verzi...
Společnost Intel uvádí na trh procesor, jež má převzít roli vlajkové lodi Intelu. V přetaktované verzi na 4,26GHz se dodává v počítači Dell XPS 600 Renegade o které jsme vás již informovali. My se však pojďme nyní podívat stručně na verzi nepřetaktovanou.



Procesor je dvoujádrový, postavený na 65nm jádře Presler, revize C1. Jeho sběrnice je 1066MHz (4×266MHz) a takt činí vysokých 3,73GHz. Touto rychlostí se již pyšnil procesor řady Extreme Edition, ale tehdy šlo ještě o 90nm procesor na jádře Prescott a s jedním jádrem. Každé ze dvou jader je vybaveno 2MB L2 cache, v celku má tedy 4MB této vyrovnávací paměti.

Protože Intel procesory prakticky "slepuje" ze dvou jader Cedar Mill, dosahuje vysoké výtěžnosti. Jednotlivá jádra mohou pocházet z různých oblasti waferu a využijí se tak skutečně všechna dobrá jádra. AMD podobný princip nepoužívá a ani nemůže, procesor s jedním defektním jádrem pak musí prodat jako jednojádrový. Může za to vnitřní architektura procesoru AMD, která má však své výhody v komunikaci mezi jádry.



Jak je známo, 65nm procesory Intelu mají v určitých revizích problémy s úspornými stavy, které pak bývají vypnuty. Nové XE965 s revizí C1 naštěstí již podporuje Enhanced Halt State i EIST (Enhanced Intel SpeedStep). Procesor má i tak dosti vysokou spotřebu, ale naštěstí není o moc vyšší než je tomu u konkurenčního Athlonu 64 FX-60.

Procesor samozřejmě podporuje 64-bitové instrukce EM64T, EDB (Execution Disable Bit), instrukce SSE, SSE2 a SSE3, podporována je rovněž virtualizační technologie. Ke své funkci vyžaduje chipset Intel 975X (neoficiálně by jej ale měly podporovat i některé desky s chipsety i945/i955) a napětí 1,2-1,33V. 376 milionů tranzistorů zabírá plochu 140mm2. TDP činí 130W.

Bohužel pro Intel nedosahuje procesor XE965 takových výkonů jako jeho rival AMD Athlon 64 FX-60, zejména ve hrách je jím poměrně slušně překonán. V některých testech si ale Pentium drží prvenství (Adobe Photoshop, Premiere, PCMark). Přetaktování je možno do cca 4,26-4,36GHz se vzduchovým chlazením.

Zdroj: www.bit-tech.net, www.vr-zone.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.