reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvedl nová Pentia "Kaby Lake", nyní s Hyperthreadingem

11.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel uvedl nová Pentia "Kaby Lake", nyní s Hyperthreadingem
Uvedení desktopových procesorů Kaby Lake na trh rozhodně nevyvolalo vlnu nadšení, ovšem my rozhodně nemůžeme být z této generace zcela zklamaní. Však nová Pentia nabízí důležitou technologii, která se jim dosud vyhýbala.
Ještě Pentia generace Skylake nemohla nabídnout technologii Hyperthreading, takže šlo striktně o dvoujádrové a dvouvláknové procesory (2C/2T) a až Core i3 dokáží nabídnout zpracování čtyř vláken najednou, takže mohou nést označení 2C/4T. Nyní přicházejí na trh procesory Pentium "Kaby Lake", které už všechny podporují Hyperthreading. Na druhou stranu také všechny přicházejí o podporu paměťových modulů s korekcí chyb ECC.





Jedná se o následující pětici nových procesorů, mezi něž patří tři standardní a dvě nízkospotřebové:

Nasnadě je otázka, v čem zásadním se nová Pentia tak liší, že jde stále o Pentia a ne Core i3? Jde o to, že mají 3 MB L3 cache, tedy o 1 MB méně (ovšem ne všechna nová Core i3 mají 4 MB L3 cache), dále postrádají podporu instrukcí AVX2 a Core i3 mají o trošinku lepší grafiku, ale to zahrnuje pouze o 50 MHz vyšší maximální takt v případě modelů s HD Graphics 630 nebo 610.

Nová Pentia a ani Core i3 nedisponují turbem, takže pracují jen na základních taktech a ty jsou pro uvedené modely odstupňovány takto: 3,7 GHz, 3,6 GHz, 3,0 GHz, 3,5 GHz a 2,9 GHz. Core i3 dosahují taktů mezi 4,2 a 3,4 GHz, takže je už zřejmé, že pro běžného uživatele bude hlavní rozdíl právě v taktu. Nicméně nejlepší Pentium G4560 má také oficiální cenu 93 dolarů, zatímco top model Core i3 7350K přijde na 179 dolarů, a to už je pořádný rozdíl. Toto Core i3 je však odemčený procesor, ale i Core i3 7320 s taktem 4,1 GHz přijde na 157 USD.

A když si srovnáme Pentium G4560 a Core i3 7300T, jež mají jako jediné shodný takt 3,5 GHz, pak je cenový rozdíl ještě daleko výraznější - 147 USD vs. 64 USD. Je sice pravda, že toto Pentium má zrovna o 1 MB L3 cache méně a Core i3 je úspornější 35W model, ale více než dvojnásobnému rozdílu v ceně to i tak příliš neodpovídá.

Zdroj: ark.intel.com
reklama