Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvedl nové programy pro vývoj vícevláknových aplikací

29.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvedl nové programy pro vývoj vícevláknových aplikací
Společnost Intel očekává, že do konce tohoto roku bude 70% jejích prodaných procesorů dvoujádrových. Z toho důvodu chce, aby aplikace skutečně využívaly sílu dvou a později i více jader či přímo procesorů. Programátoři, zpravidla tvoři dosti...
Společnost Intel očekává, že do konce tohoto roku bude 70% jejích prodaných procesorů dvoujádrových. Z toho důvodu chce, aby aplikace skutečně využívaly sílu dvou a později i více jader či přímo procesorů. Programátoři, zpravidla tvoři dosti leniví (alespoň u mně to platí určitě), však neradi píšou kód, který je složitý už při návrhu, natož při jeho psaní a následném ladění nebo hledání chyb.



Nové aplikace Intelu mají toto vše usnadnit. Thread Checker 3.0 je další verzí prográmku, který hledá potencionální chyby v jednotlivých vláknech, podporuje integraci do MS Visual Studia 2005 a dokáže pracovat jak s 32-bitovým, tak i 64-bitovým kódem.

Thread Profiler 3.0 zkoumá chování jednotlivých vláken jak na úrovni zdrojového kódu, tak i výsledného binárního souboru. Snaží se zjistit, zda je dosaženo optimálního stupně paralelizace.

Novinkou je finální verze Intel Threading Building Blocks 1.0. Jedná se o runtime knihovnu C++, která zjednodušuje přidání multithreadingu do aplikací. Toho je dosaženo díky skrytí přiřazování vláken jednotlivým jádrům, kdy se o to už programátor nemusí starat. Aplikace pro dvou i osmijádrové systémy tak nevyžadují žádnou úpravu kódu, rozpoznání počtu jader je automatické.

Thread Profiler 3.0 a Threading Building Blocks 1.0 jsou k dispozici za $299, Thread Checker pro Windows za $999, verze pro Linux pak za $499.

Zdroj: www.techreport.com, www.internetnews.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.