reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel oficiálně uvedl své nové grafické karty, přičemž jde o profesionální verze Arc Pro. Budou existovat jako mobilní A30M i jako dvě desktopové verze A40 a A50. Všechny mají zvládat např. hardwarové kódování videa AV1. 
kazaxx (222) | 10.8.20229:36
Slepá cesta vývoje a utopené miliardy? Nejsem si úplně jistý, jestli se může ještě najít konkurence pro tyhle dva výrobce GPU. Jasně, v mobilním segmentu již je. Apple to začal dělat s gpu v procesoru, jenže v profi segmentu a u hráčů je to prostě buď červená nebo zelená ?
Odpovědět0  0
maraou (460) | 10.8.202210:00
Je to o funkcionalitě a stabilitě...
Když to začnou certifikovat firmy, jako Dassault, PTC, Siemens, Autodesk, Adobe apod. pro svůj software, tak je mi jedno, co mám v bedně za barvu. Hlavně, že to bezproblémově funguje.
Trochu problém je, že spousta softwaru je napsaná třeba pouze pro CUDA a pak je bohužel jenom jediná možnost.
Odpovědět5  0
Buldik (68) | 10.8.202210:40
Každá konkurence je dobrá a profesionálním světě se na barvu nehraje. Rozhoduje podpora výrobce a certifikované ovladače ­- spolehlivé a plně funkční. Potom je úplně jedno, kdo kartu vyrobil a ke slovu přichází cena.

Pokud mi to bude vykreslovat grafická primitiva, plynulejší náhledy, ... a přirozeně s podporou Solidworks, nevidím sebemenší důvod, proč bych měl Intel přehlížet.

Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 12.8.202213:01
Právě, jak na tom je podpora aplikací? JE nutný update? JE nutný větší programátorský zásah? Nevím, drží se Intel nějakého standardu? Potažmo, jak moc ho opravdu dodržel, kolikrát bylo vidět, že si každý výrobce něco aplikoval po svém.
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 13.8.202219:43
V případě Intelu se podpory opravdu neobávám. Nejednou ukázal dominantní řešení, na které byla konkurence krátká např.: Core i7­-5775C ­(Iris Pro 6200­) s L4 cache a podporou Intel Quick Sync, které dominovalo světu Adobe a ani v CAD si nevedl vůbec špatně, právě naopak.

Osobně dost dobře ani nechápu neustálé nadávání na Intel, protože když vezmu naš kancelářské počítače, které v 99% běží v IDLE a sem tam se zvedne na 1­-2 vteřiny zátěž jednoho, maximálně dvou jader, tak je platforma Intel podstatně úspornější a efektivnější. Podobné scénáře a efektivitu nacházím i třeba u rodičů, nebo řekněme u multimediálních počítačů. Naprosto stejný scénář najdu u svého notebooku ­(Elitebook­) s Core i5, nebo přímo pracovní stanice, na které mi jede po celý den prakticky jen Solidworks a nezbytná kancelář. Při projektování se počítač víceméně fláká, respektive se zvedne výkon 1­-2 jader při přepočtech a to je celé. Většinu času jede prakticky v úsporném režimu a výpočet ­(výpočty prostě nelze paralelizovat­) stejně zatěžuje zejména 1 jádro a v tom je pořád lepší. Manželka to má podobné, ta jede ovšem na Adobe ­(AE, PS, PP­) a při těch úpravách se na okamžik zvednou 1­-4 jádra, podle funkce­/nástroje. Renderování náhledu už stejně dělá grafická karta.

V podpoře a opravách bych problém v případě Intelu, stejně jako NVidia opravdu problém neviděl. To není AMD, kde se ovladače šijí horkou jehlou už od dob FireGL a FirePro. Svůj lví podíl na tom nese Indosoft a jejich ­"boj za hezčí ikony­", které zpravidla rovnou doprasí vykreslování OpenGL, takže NVidia vydává rychlé opravy např.: Dassault OGL­/DX právě pro zmíněný Solidworks. Podobné je to u zobrazování 10 bit na kanál a funguje to. Právě proto přehlížím AMD, protože na to už nemám nervy a dávám přednost NVidia Quadro.

Pokud to samé nabídne Intel a za lepší cenu ­(efektivitu­), nevidím sebemenší problém.




Odpovědět0  0
kazaxx (222) | 13.8.202220:28
Mamzelka na Adobe Premier Pro a After Effects jede na max 4 jadra jo? A to jede na CS5 a nebo ma 4 core procesor? Je jen ze ty dva na 12 core procesoru umi pouzit vsech 12 jader ­(byt v ruzne fazi vytizeni­).
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 13.8.202221:01
Gratuluji, další z mnoho hlupáků objeven.

Ale jistě, najdou se funkce a nástroje, kde se nejen v rámci jádra Mercury, využívá více logických vláken např.: MFR, Tracking, nebo třeba Importy bývají nejčastějším argumentem. Bohužel, většinu těch nejběžnějších a nejčastěji využívaných funkcí a nástrojů sotva zaměstnají více než 4 vlákna, což ovšem obecná argumentační a benchmarková stupidita nebere v potaz.

Pracovní sestava šitá na míru se podřizuje nejen programovému vybavení, ale také konkrétní činnosti, což ovšem obecná argumentační a benchmarková stupidita takticky přehlíží. Jinými slovy, nehodí se to do krámu. V editaci, respektive vytváření obsahu stále kraluje Intel, tak to prostě je.

Dál to nebudu komentovat, natož vysvětlovat nebudu. Nemá to totiž cenu.
Odpovědět0  0
kazaxx (222) | 14.8.20225:55
Hlupaku? To mluvis o sobe. Ja totiz Premiere a After efects v akci videl na 6 a 12 core nekolikrat a to co tu pises, to je uplne mimo. Sam delam v Adobe uz skoro 20 let a zmineny photoshop umi vyuzit 8 jader od verze CS6. Jiny ti na ty kecy mozna skoci, ale pro me jsi tak maximalne lhar.
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 14.8.20227:35
Pouze o Tobě a upřímně řečeno, je mi lhostejné čím se oháníš, protože pouze hlupák není schopný pochopit tak jednoduchý text. Otravný hlupák si to ještě přiohne podle své zvrácené logiky, tedy přesně tak, aby ­"to pasovalo­". Takže ano, dlužím Ti omluvu, protože nejsi jen hlupák, ale ulhaný idiot.

Cituji:

"Mamzelka na Adobe Premier Pro a After Effects jede na max 4 jadra jo? A to jede na CS5 a nebo ma 4 core procesor? Je jen ze ty dva na 12 core procesoru umi pouzit vsech 12 jader ­­(byt v ruzne fazi vytizeni­­).­"

Neodvažuj se tvrdit, že jsem tohle napsal. Napsal jsem úplně něco jiného a pokud to ani za těch cituji ­"20 let­" nechápeš, potom bys měl zkusit slovník, který Ti objasní význam slova nástroj a funkce. Pro mě jsi tedy jen ulhaný idiot, nic více, protože nedokážeš pochopit text a ještě se zkoušíš vylhat.

Proto nemá smysl s Tebou ztrácet čas.

P.S.: Mimochodem používá počítadlo postavené okolo Core i9­-12700 ... zvládneš spočítat jádra sám, nebo k tomu potřebuješ nápovědu, výkladový slovník a tři dny času s Google?


Odpovědět0  0
kazaxx (222) | 14.8.202215:33
Pres vsechny ty tvoje urazky, ktere hodne svedci o tvem IQ a egu, tak jsi napsal tohle “ Manželka to má podobné, ta jede ovšem na Adobe ­­(AE, PS, PP­­) a při těch úpravách se na okamžik zvednou 1­­-4 jádra, podle funkce­­/nástroje.” coz je proste fake, protoze 12 core mac pro 6.1, prestoze renderuje se dvema fire pro D700 tak zvedne vsechny jadra i vlakna. I youtube vybrati tve lzi ?
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 14.8.202220:06
Jestli to měl být argument, tak se Ti to hrubě nepovedlo. Zkus si to přečíst znovu a tentokrát u toho používej hlavu. Není důležité kdy, ale aby Ti to došlo. Zatím jsi prokázal pouze to, že lžeš, neboť člověk s 20 letou praxí by měl znát rozdíl mezi renderem a úpravou.

To Tvoje video pouze dokazuje, že nevíš která bije, proto se z toho snažíš vylhat.

Odpovědět0  0
kazaxx (222) | 14.8.202220:32
no jasně že jo. Prostě tvé ženě při kompilaci v After Effects a Premir Pro používá počítač 1 až 4 jádra na zlomek sekundy ­(vytěžuje pouze gpu­), zatím co ostatním to vytáhne všechna jádra i vlákna. Tvá žena přišla na nový způsob, na který nikdo jiný nepřišel, než koupit Mac M1­/M2... Však čtenář tohoto tvého mentálně ubohého uražení sám dojde závěru, že meleš kraviny. A ty co dělají aktivně 4K videa v Adobe, ty se tomu určitě smějí. After Effects a Premier Pro zatíží 1­-4 jádra na zlomek sekundy... tlv to je joke roku.
Videa nedělám, já se věnuji předtiskové přípravě ­(dost pochybuji že víš co to je, ale určitě budeš tvrdit, že na to mi stačí dvoujádro­), ale jako grafik znám lidi co dělají videa aktivně a to co ty tady tvrdíš o počítači tvé ženy... tvl to je tolik MIMO, že jsem musel reagovat. Bláboly, co příspěvek, to blábolení a urážky...
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 15.8.20227:17
Znovu, přečti si to pořádně, přemýšlej a potom odpovídej.

Napovím Ti. Na druhém panelu si připíchni sledování prostředků ­(resmon.msc­) a začni něco dělat, tedy od počátku, kdy přidáváš vrstvy, upravuješ fotku, používáš filtry, ... prostě něco děláš.

Potom to snad konečně pochopíš a přestaneš se tu ohánět konečným renderingem, ke kterému vede dlouhá cesta a klidně může běžet přes noc, nebo na jiném stroji. Snad Ti to konečně dojde.

Zatím se urážíš sám a ještě se to snažíš dokázat.

Odpovědět0  0
kazaxx (222) | 14.8.202215:37
Tady mas ty tvoje 1­-4 jadra blbecku https:­/­/m.youtube.com­/watch?v=V4fHRDoJY2I
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (60) | 12.8.202210:06
Pokud vydrží, tak to asi dají, možná to nebude zpočátku top, ale své místo si najdou. Pokud to manažeři teda nezaříznou, ti mají tendenci chtít top za desetinu peněz a desetinu času oproti konkurenci. A když ne, tak jsou schopni to vše zahodit. Ale tak to nikdy nefungovalo.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.